Tiramisu z herbatą Basilur Golden Crescent

To już drugi przepis, który mamy do zaoferowania, aby wzbogacić radosne celebracje święta Eid Al Fitr. Zestawienie intensywnej, pełnej aromatycznego bogactwa herbaty Golden Crescent z deserem, który znany jest ze swojego wyrazistego kawowego smaku stanowi kulinarne arcydzieło!

Dzięki temu tiramisu Twoje menu wskoczy na nowe wyżyny kulinarnej rozkoszy!

 

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania tiramisu?

  • 8-10 łyżeczek herbaty Golden Crescent
  • 1 i ¼ szklanki gorącej wody
  • 1 i ½ szklanki świeżego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 20-25 kawałków biszkoptów
  • kakao w proszku
  • 2 żółtka jaj
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka serka mascarpone
  • ½ szklanki śmietanki kremówki

                          

Zdjęcie, które przedstawia kawałki mlecznej czekolady i kakao w słoiku.

                            

W jaki sposób przygotować tiramisu?

  1. Wlej wodę do rondelka, ustaw go na średnim ogniu i gotuj, aż zacznie wrzeć.
  2. Dodaj do garnka liście herbaty i gotuj je przez kilka minut.
  3. Zdejmij rondelek z ognia i odstaw go na około 10 minut, aby herbata się zaparzyła.
  4. Po upływie 10 minut przecedź herbatę, aby usunąć liście.
  5. Postaw rondel z herbatą na małym ogniu, dodaj do garnka cukier i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.
  6. Stopniowo wlewaj mleko do rondelka. Mieszaj dokładnie do momentu, aż mleko połączy się z herbatą.
  7. Podziel zawartość rondelka na dwie równe części, przelewając je do misek.
  8. Wlej wodę do drugiego garnka i doprowadź ją do wrzenia.
  9. Ustaw żaroodporną miskę nad gotującą się wodą. Ubij w niej żółtka jaj z brązowym cukrem, aż staną się jasno-kremowe i podwoją swoją objętość. Upewnij się, że cukier rozpuścił się całkowicie.
  10. Zdejmij miskę znad ognia.
  11. Połącz połowę mieszanki herbaty i mleka z serkiem mascarpone i mieszanką żółtek. Mieszaj, aż dobrze się połączą. Następnie odstaw
  12. W innej misce ubij śmietanę.
  13. Dodaj ubitą śmietanę do mieszanki z serkiem mascarpone. Całość dokładnie wymieszaj.
  14. Zanurz każdy biszkopt w pozostałej połowie mieszanki herbaty z mlekiem, a następnie ułóż je na spodzie prostokątnego, głębokiego naczynia.
  15. Wlej połowę przygotowanej mieszanki śmietankowej na biszkopty, wygładź ją równomiernie, a wierzch oprósz kakałem.
  16. Powtórz proces z kolejną warstwą.
  17. Schłodź deser tak, aby stężał.

Gotowe!

 

Golden Crescent z kolekcji Oriental

Czarna herbata liściasta Basilur Golden Crescent bez dodatków w puszce z orientalnym zdobieniem.

Ta herbata stanowi esencję tradycyjnego bukietu smaków zasięgniętego z Orientu!

Kompozycja została stworzona z restrykcyjnie selekcjonowanych listków Pekoe.

Po zaparzeniu liście barwią wodę na ciemnoczerwoną barwę i nadają jej gładkiego, wyrazistego smaku, który zostaje dopełniony przez przyjemny dla zmysłów, herbaciany zapach.


Starszy post