To już drugi przepis, który mamy do zaoferowania, aby wzbogacić radosne celebracje święta Eid Al Fitr. Zestawienie intensywnej, pełnej aromatycznego bogactwa herbaty Golden Crescent z deserem, który znany jest ze swojego wyrazistego kawowego smaku stanowi kulinarne arcydzieło!
Dzięki temu tiramisu Twoje menu wskoczy na nowe wyżyny kulinarnej rozkoszy!
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania tiramisu?
- 8-10 łyżeczek herbaty Golden Crescent
- 1 i ¼ szklanki gorącej wody
- 1 i ½ szklanki świeżego mleka
- 2 łyżki cukru
- 20-25 kawałków biszkoptów
- kakao w proszku
- 2 żółtka jaj
- ¼ szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka serka mascarpone
- ½ szklanki śmietanki kremówki
W jaki sposób przygotować tiramisu?
- Wlej wodę do rondelka, ustaw go na średnim ogniu i gotuj, aż zacznie wrzeć.
- Dodaj do garnka liście herbaty i gotuj je przez kilka minut.
- Zdejmij rondelek z ognia i odstaw go na około 10 minut, aby herbata się zaparzyła.
- Po upływie 10 minut przecedź herbatę, aby usunąć liście.
- Postaw rondel z herbatą na małym ogniu, dodaj do garnka cukier i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.
- Stopniowo wlewaj mleko do rondelka. Mieszaj dokładnie do momentu, aż mleko połączy się z herbatą.
- Podziel zawartość rondelka na dwie równe części, przelewając je do misek.
- Wlej wodę do drugiego garnka i doprowadź ją do wrzenia.
- Ustaw żaroodporną miskę nad gotującą się wodą. Ubij w niej żółtka jaj z brązowym cukrem, aż staną się jasno-kremowe i podwoją swoją objętość. Upewnij się, że cukier rozpuścił się całkowicie.
- Zdejmij miskę znad ognia.
- Połącz połowę mieszanki herbaty i mleka z serkiem mascarpone i mieszanką żółtek. Mieszaj, aż dobrze się połączą. Następnie odstaw
- W innej misce ubij śmietanę.
- Dodaj ubitą śmietanę do mieszanki z serkiem mascarpone. Całość dokładnie wymieszaj.
- Zanurz każdy biszkopt w pozostałej połowie mieszanki herbaty z mlekiem, a następnie ułóż je na spodzie prostokątnego, głębokiego naczynia.
- Wlej połowę przygotowanej mieszanki śmietankowej na biszkopty, wygładź ją równomiernie, a wierzch oprósz kakałem.
- Powtórz proces z kolejną warstwą.
- Schłodź deser tak, aby stężał.
Gotowe!
Golden Crescent z kolekcji Oriental
Ta herbata stanowi esencję tradycyjnego bukietu smaków zasięgniętego z Orientu!
Kompozycja została stworzona z restrykcyjnie selekcjonowanych listków Pekoe.
Po zaparzeniu liście barwią wodę na ciemnoczerwoną barwę i nadają jej gładkiego, wyrazistego smaku, który zostaje dopełniony przez przyjemny dla zmysłów, herbaciany zapach.