Gdy na zewnątrz panuje mroźna, nieprzyjemna pogoda, nie ma nic lepszego niż gorąca filiżanka korzennej herbaty, która rozgrzewa zarówno ciało, jak i duszę!
Dzisiaj chcielibyśmy podzielić się z Tobą recepturą na rozgrzewającą herbatę, która stanowi prawdziwą esencję smaków i aromatów typowych dla zimowego, świątecznego okresu. Bazę naszego przepisu stanowi herbata Festival Tea z kolekcji Carnival, która zaskakuje swoim orzeźwiającym, intensywnie owocowym smakiem. Gorący napar wzbogacony o świeże owoce i korzenne przyprawy smakuje jak Boże Narodzenie zamknięte w filiżance!
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania zimowej herbaty korzennej?
* Niżej wymienione składniki wystarczą na przygotowanie 4 herbat. *
- 20 g czarnej herbaty cejlońskiej Basilur Winter Festival z kolekcji Carnival
Czarna herbata cejlońska Broken Orange Pekoe z dodatkiem ananasa, chabru oraz aromatem jeżyny.
- 1 zielone jabłko pokrojone w cienkie plastry
- 1 czerwone jabłko pokrojone w cienkie plastry
- 1 duża laska cynamonu
- 1 pomarańcza pokrojona w plastry
- Miód (preferowana ilość)
- 600 ml wrzącej wody
W jaki sposób przygotować zimową herbatę korzenną?
1. Zaparz idealną bazę.
Zacznij od zagotowania wody (ma osiągnąć 100°C). Odmierz 20 g herbaty i wsyp ją do naczynia, w którym zamierzasz ją zaparzyć. Zalej listki wrzącą wodą (600 ml) i pozostaw je do zaparzenia na dokładnie 5 minut – ten czas jest kluczowy dla wydobycia idealnej równowagi smaków.
2. Przygotuj owoce.
W czasie, w którym herbata się parzy, zajmij się:
- umyciem i pokrojeniem jabłek w cienkie plastry, a następnie przekrój je tak, aby nadać im kształt półksiężyców.
- pokrojeniem pomarańczy w plastry.
- przygotowaniem laski cynamonu.
3. Ostatnie szlify!
Gdy herbata się zaparzy, usuń listki. Następnie do naczynia z naparem dodaj plastry jabłek i pomarańczy, laskę cynamonu i skrop wszystko miodem. Całość delikatnie wymieszaj, tak aby składniki się ze sobą połączyły.
Podawaj na gorąco!
Wskazówki:
- Pamiętaj, że dla uzyskania jak najpełniejszego smaku najlepiej jest użyć świeże jabłka.
- Pokrój owoce tuż przed dodaniem ich do naparu, aby zapobiec brązowieniu.
- Podgrzej naczynie gorącą wodą przed dodaniem do niego herbaty i rozpoczęciem procesu jej parzenia.
- Możesz w dowolny sposób modyfikować ilość miodu i owoców.
- Pozostaw w kubku / filiżance laskę cynamonu – dzięki temu będzie ona wciąż nasycać smak herbaty.
Stwórz własną wersję zimowej herbaty korzennej!
Podany przez nas przepis możesz w dowolny sposób modyfikować – ogranicza Cię wyłącznie wyobraźnia! Oto kilka propozycji zmian, które można wprowadzić do receptury:
- Dodaj anyż gwiaździsty, jeśli zależy Ci na uzyskaniu słodkawego i przy tym piekącego posmaku.
- Dla urozmaicenia smaku, dodaj kilka żurawin, dzięki którym herbata zyska lekko kwaskowaty akcent.
- Zamiast jabłek możesz wykorzystać gruszki; również pokrojone w plastry. Możesz też użyć obu owoców.
- Dodaj gałązkę rozmarynu, która nada herbacie lekko gorzkawego posmaku i silnego, sosnowego aromatu.
- Jeśli nie chcesz używać miodu, sięgnij po syrop klonowy.
Dlaczego zimowe herbaty rozgrzewające są tak popularne?
Połączenie gorącej herbaty o głębokim, złożonym smaku ze świeżymi owocami i przyprawami tworzy harmonijną kombinację smaków dostarczających naszym zmysłom różnych doznań. Nasz przepis, którego bazę stanowi herbata Festival Tea, stanowi źródło słodyczy jabłek, lekko kwaskowatych nut cytrusów, słodko-pikantnego akcentu przypraw, a wszystko to wieńczy intensywna słodycz miodu. Takie zróżnicowanie składników w jednym napoju nie tylko dostarcza eksplozji smaków, ale też sprawia, że możemy cieszyć się silnym, rozgrzewającym działaniem, które odczuwamy w naszych organizmach zaledwie po kilku łykach herbaty.
Piękno zimowych herbat nie wywodzi się wyłącznie z ich smaku. Sam proces przygotowywania ich, w szczególności w gronie najbliższych, może wywoływać olbrzymią radość, która zostaje zintensyfikowania degustacja samodzielnie przygotowanego od podstaw napoju.
Uwaga: Po wypiciu herbaty owoce można śmiało zjeść – w takiej odsłonie będą przepysznie nasączone smakami zimowego napoju.