
Piña Colada to jeden z najpopularniejszych wakacyjnych koktajli. Swoją sławę zawdzięcza połączeniu alkoholu z intensywnie słodkim smakiem ananasa i kokosa, puszystą teksturą i białą pianką, która pokrywa górną warstwę drinka.
Koktajl jest stosunkowo łatwy do przygotowania i nie wymaga użycia barmańskich akcesoriów.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania koktajlu Piña Colada z herbatą Basilur?
- 60 ml soku ananasowego
- 60 ml zaparzonej herbaty Basilur Caribbean Cocktail lub Cold Brew Coconut Pineapple
- 30 ml gęstego mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka soku z limonki (świeżo wyciśniętego)
- Kawałki ananasa
- Plastry ananasa i limonki (do ozdoby)
- Garść kostek lodu
Do wersji z alkoholem dodatkowo:
- 60 ml rumu, np. Malibu

Jak przygotować koktajl Piña Colada?
- Wlej składniki: rum (dla wersji z alkoholem), sok ananasowy, herbatę, mleczko kokosowe, łyżeczkę soku z limonki, a następnie wrzuć kawałki ananasa i kostki lodu do blendera kielichowego lub shakera.
- Całość zmiksuj / dobrze wstrząśnij.
- Przelej koktajl do szklanki.
- Udekoruj koktajl plastrami ananasa i limonki.
Voilà! Wystarczyły 4 kroki do przygotowania wakacyjnego koktajlu.
Herbaty marki Basilur, które zostały użyte w przepisie:
Caribbean Cocktail z kolekcji Fruit Infusions
- Owocowa herbata bezkofeinowa z dodatkiem rodzynek, hibiskusa, wiśni, jabłka, papai, skórki pomarańczy, chabru oraz aromatu ananasa i kokosa w puszce.
Coconut Pineapple z kolekcji Cold Brew
- Owocowa herbata bezkofeinowa z dodatkiem hibiskusa, owoców dzikiej róży, pomarańczy, liści pomarańczy, stewii oraz naturalnego aromatu kokosa i ananasa, a wszystko to w wygodnych, ekspresowych torebkach.