Herbata cejlońska
Herbata cejlońska od wieków znana jest jako najlepsza herbata na świecie. Po raz pierwszy została sprowadzona na Sri Lankę przez Jamesa Taylora w 1867 roku, a reszta, jak mówią, jest historią!
Herbata cejlońska kojarzona jest głównie z czarną herbatą, choć na wyspie uprawia się również zieloną i inne rodzaje. Sri Lanka, pomimo tego, że jest stosunkowo małym krajem, charakteryzuje się dużym zróżnicowaniem terenu.
Sprawia to, że herbaty cejlońskie z rozmaitych regionów zyskują inny, niepowtarzalny bukiet smakowy, który zawdzięczają wysokości nad poziomem morza, opadom deszczu, glebie, nasłonecznieniu i odmianom roślin.
Chociaż istnieją regionalne niuanse, herbata cejlońska jest znana z wyrazistego i pełnego smaku. Większość herbat jest wytwarzana ręcznie, co sprawia, że są orzeźwiające i jasne.
Istnieją trzy główne rodzaje herbat uprawianych na Cejlonie:
- Pierwszą i jednocześnie najbardziej popularną jest herbata czarna. Prawdziwa czarna herbata cejlońska jest wytwarzana z dojrzałych łodyg herbacianego krzewu oraz sfermentowanych liści.
- Drugim rodzajem jest herbata zielona, przy produkcji której unika się procesu fermentacji. Dzięki temu liście herbaty pozostają zielone, a zaparzony napar ma słomkowo-zielony kolor. Liście herbaty są suszone i podgrzewane zaraz po procesie walcowania, aby zatrzymać dalszą fermentację.
- Ostatnim rodzajem jest biała herbata, znana również jako „Silver Tips”, która składa się tylko z ręcznie zbieranych i suszonych na słońcu pączków. Pączki zrywane są z wyjątkowego gatunku krzewu Camelia Sinensis, którego liście są dłuższe i mają srebrne końcówki. Jest to najmniej przetworzona herbata.
Logo Lwa - Symbol jakości
Logo Ceylon Tea Symbol Of Quality, znane lepiej jako Logo Lwa, jest certyfikatem potwierdzającym, że producent herbaty spełnia wysokie standardy regulowane przez rządowy organ Sri Lanki - Ceylon Tea Board.
Logo jest własnością Sri Lanka Tea Board i jest znakiem towarowym uznanym na całym świecie. Obecność symbolu Lwa na opakowaniu herbaty Basilur gwarantuje, że pijesz w 100% cejlońską herbatę, wytworzoną i spakowaną na Sri Lance.
Sri Lanka Tea Board ma specjalną jednostkę badającą jakość herbat. Jednostka ta wraz z laboratorium analitycznym odpowiada za ocenę herbaty przed aukcją i eksportem.
Aby producent herbaty mógł używać logo Lwa, powinien nie tylko spełnić określone wymagania prawne, ale także przejść pozytywnie przez surowe testy i normy jakościowe.
Pieczęć zatwierdzająca od Sri Lanka Tea Board jest niezbędna dla każdej herbaty pakowanej lub brandowanej na Cejlonie, która jest oznaczona symbolem Lwa.
Ceylon Tea Symbol Of Quality gwarantuje, że:
- Opakowanie zawiera 100% herbaty cejlońskiej.
- Herbata jest pakowana na Cejlonie. Zagraniczni importerzy i firmy pakujące nie mogą używać tego logo na swoich produktach, nawet jeśli zawierają czystą herbatę cejlońską.
- Herbata spełnia surowe normy jakości regulowane przez Sri Lanka Tea Board.
5 regionów Cejlonu
Kandy jest miejscem narodzin herbaty cejlońskiej
i kulturalną stolicą Sri Lanki.
W dystrykcie tym herbata jest uprawiana na wysokości
od 600 do 1300 metrów nad poziomem morza.
Liście herbaciane z tamtejszych upraw pozwalają
cieszyć się naparem o miedzianym odcieniu,
intensywnym korzenno-słodowym smaku i aromacie.
Herbata Basilur z regionu Kandy jest polecana
wszystkim osobom, które cenią mocne herbaty.
Świetnie smakuje serwowana z mlekiem i słodkimi
dodatkami.
Historia herbat z regionu Dimbula sięga ponad wieku.
To jedna z najpopularniejszych wysokogórskich herbat cejlońskich.
Jest uprawiana na wysokości od 1250 do 1650 metrów
ponad poziomem morza. Daje wyrazisty napar o złoto-pomarańczowym kolorze i orzeźwiającym smaku,
który jest synonimem tego regionu.
Basilur Dimbula to niezwykle aromatyczna herbata
idealna na rozpoczęcie dnia.
Znana ze swojego delikatnego i wykwintnego smaku,
herbata Nuwara Eliya jest uprawiana na wysokości
prawie 2000 metrów nad poziomem morza.
Klimat charakteryzujący ten górski region - niskie
temperatury i umiarkowane opady deszczu - sprawia,
że herbata Nuwara Eliya zyskuje unikalny bukiet smakowy.
Nie bez powodu nazywana jest szampanem wśród herbat. Basilur Nuwara Eliya daje delikatny napar o słomkowym kolorze i subtelnym smaku z wyczuwalnymi, kwiatowymi nutami.
Herbata z regionu Uva uprawiana jest na wysokości
od 900 do 1500 metrów nad poziomem morza.
Ten malowniczo położony dystrykt wystawiony jest na działanie północno-wschodniego i południowo-zachodniego monsunu, które nadają uprawianej tam herbacie unikalny, egzotyczny aromat.
Daje niezwykle łagodny napar o miedzianym zabarwieniu
i orzeźwiających nutach.
Najlepiej smakuje od końca lipca do połowy sierpnia,
kiedy produkowane są najlepsze, sezonowe herbaty Uva.
Nizinne herbaty Ruhuna rosną na wysokości nieprzekraczającej 600 metrów nad poziomem morza.
Wyjątkowy stan gleby sprawia, że krzew herbaciany
rośnie tu szybko i daje długie, piękne liście.
Napar z Basilur Ruhunu jest bardzo ciemny, mocny
i ma delikatnie słodki smak. Świetnie smakuje serwowany
z mlekiem i słodkimi dodatkami.