Szukasz pomysłów na zupełnie nową odsłonę śniadaniowej miski granoli? Jeśli tak, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
W tym wpisie chcielibyśmy podzielić się z Tobą naszą najnowszą recepturą na granolę idealną na rozpoczęcie dnia. Nie bylibyśmy sobą gdybyśmy nie dodali do klasycznego przepisu odrobinę herbacianych nut! Nasza odsłona granoli stanowi pożywny posiłek, który swoją prezencją nie odbiega od śniadań wyświetlających się na Instagramie.
Dzięki tej recepturze, uzyskasz pyszny, energetyzujący posiłek, który w wyśmienity sposób połączy Twoją ulubioną mieszankę granoli z cierpkim posmakiem żurawiny, słodyczą owoców i akcentem herbaty Berry Serenade z kolekcji Wine Tea. Napar nada całości unikatowego akcentu, ponieważ jego smak przywodzi na myśl tradycyjne hiszpańskie wino Sangria!
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania świątecznej miski granoli?
* Niżej wymienione składniki wystarczą na przygotowanie 1 dużej porcji granoli. *
- 4 g czarnej herbaty cejlońskiej Basilur Berry Serenade z kolekcji Wine Tea
Czarna herbata cejlońska Broken Orange Pekoe 1 z dodatkiem hibiskusa, żurawiny, jabłka oraz aromatu Sangria Punch.
- 300 ml wrzącej wody
- 1 szklanka jogurtu greckiego (lub gęstego twarogu hung curd)
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki miodu (lub syropu klonowego; wegańska wersja)
- Świeże truskawki pokrojone w plasterki
- 2-3 łyżki puree z mango
- ½ szklanki granoli
- Mieszanka nasion, np. dynia, słonecznik
W jaki sposób przygotować świąteczną miskę granoli z dodatkiem herbaty?
1. Zaparz idealną bazę.
Zacznij od zagotowania wody (ma osiągnąć 100°C). Następnie odmierz 4 g herbaty i zaparz ją w 300 ml wrzącej wody; proces powinien trwać dokładnie 5 minut. Po zaparzeniu odstaw herbatę na bok, aby ostygła do temperatury pokojowej – krok ten jest kluczowy, ponieważ zapobiegnie ścięciu się jogurtu podczas miksowania.
2. Przygotuj kremową mieszankę.
Do blendera wlej ostudzoną herbatę. Potem dodaj jogurt grecki, obranego banana i dwie łyżki miodu. Całość miksuj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Herbata nada mieszance odrobinę słodko-cierpkiego posmaku, a banan wpłynie na konsystencję. Podczas miksowania zauważysz, że zawartość blendera nabierze subtelnego, różowego koloru.
3. Ostatnie szlify!
Wlej zmiksowaną mieszankę jogurtu z dodatkami do miski. Teraz nadszedł czas na połączenie ze sobą wszystkich składników, tworząc tym samym warstwy:
- Dodaj 2-3 łyżki puree z mango.
- Ułóż pokrojone w plastry truskawki na około brzegów miski.
- Posyp wierzch sporą garścią granoli.
- Na koniec dodaj mieszankę nasion.
Wskazówki dotyczące doboru składników:
- Jeśli zechcesz, możesz przygotować wegańską odsłonę tego przepisu – wystarczy, że zamienisz jogurt grecki na np. jogurt kokosowy, a zamiast miodu użyjesz syropu klonowego.
- Do przygotowania granoli możesz użyć dowolnych sezonowych owoców.
- Chociaż gronola kupiona w sklepie świetnie się sprawdzi, to zachęcamy do przygotowania takiej mieszanki samodzielnie w domu.
- Polecamy dodać do granoli nasiona chia, siemię lniane, pestki dyni i pestki słonecznika, które stanowią źródło mnóstwa składników odżywczych.
Wskazówki dotyczące przygotowania posiłku:
- Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, możesz zaparzyć herbatę dzień wcześniej i odłożyć ją do lodówki.
- Aby uzyskać gęstszą konsystencję, przecedź jogurt grecki przez np. chustę serowarską na godzinę przed przystąpieniem do przygotowywania posiłku.
- Jeśli nie masz dojrzałych bananów, dodaj odrobinę miodu dla uzyskania pożądanej słodyczy.
- Nałóż granolę na sam wierzch zawartości miski, aby zachować jej chrupkość.
Dlaczego warto wykorzystać herbatę jako składnik śniadania?
Herbatę można wykorzystywać na wiele różnych sposób; nie tylko jako gorący napar do picia. Dodanie jej jako integralnego składnika posiłków otwiera wiele kulinarnych możliwości. Kompozycja Berry Serenade stanowi źródło słodko-kwaskowatego smaku przywodzącego na myśl wino Sangria – taki dodatek urozmaici i wzmocni profil smakowy śniadania. Ponadto, jest to dobry sposób na włączenie właściwości antyoksydacyjnych herbaty do codziennej rutyny.
Uwaga: Możesz swobodnie modyfikować ilości składników i dostosowywać je do własnych preferencji. Piękno granoli polega na tym, że panuje ogromna wszechstronność w sposobach jej personalizacji!