Trzeci i tym samym ostatni przepis dotyczy deseru, który jest znany i uwielbiany. Nasza wersja Creme Brûlée jest wyjątkowa ze względu na dodatek esencji z herbaty Magic Nights, która nadaje całości owocowych nut smakowych z wyczuwalną słodyczą truskawki, moreli, ananasa i papai.
Ten jedyny w swoim rodzaju deser o bogatym smaku i delikatnej konsystencji jest idealnym dodatkiem do uroczystości Eid!
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania Crème Brûlée?
2 łyżeczki herbaty Magic Nights
4 żółtka jaj
2 szklanki śmietanki kremówki
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru do skarmelizowania (na każdą foremkę)
Szczypta soli
W jaki sposób przygotować Crème Brûlée?
- Rozgrzej piekarnik do 160℃.
- W średniej wielkości garnku zagotuj śmietankę kremówkę. Zrób to na małym ogniu.
- Zdejmij garnek z ognia.
- Dodaj ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i liście herbaty. Pozostaw do zaparzenia na 10 minut.
- Po zaparzeniu przecedź mieszankę ze śmietanką przez sitko, aby usunąć liście herbaty.
- W dużej misce ubij żółtka jaj i cukier, aż masa stanie się lekka i puszysta.
- Do dużej miski wlej połowę gorącej mieszanki ze śmietanką i herbatą. Mieszaj energicznie, aby całość zahartować. Powtórz kroki z drugą połową mieszanki śmietanki i herbaty. Wlewaj powoli, aby zapobiec ścięciu jajek.
- Przygotuj kąpiel wodną. Zagotuj 2 szklanki wody. Umieść foremki na głębokiej blaszce, a następnie wlej wrzącą wodę do połowy wysokości foremek.
- Podziel krem herbaciany po równo do czterech foremek.
- Włóż blaszkę do piekarnika i piecz krem w temperaturze 160℃ przez 45 minut.
- Aby sprawdzić czy Creme Brûlée jest gotowy – szturchnij krem; środek powinien lekko drgać, a boki powinny być ścięte.
- Ostudź kremy w lodówce przez co najmniej 3 godziny lub pozostaw je w chłodnym miejscu na całą noc.
- Przed podaniem posyp wierzch kremu łyżeczką cukru. Potem użyj palnika, żeby zrumienić cukier, tak aby skarmelizował się do głębokiego odcieniu złota.
- Pozostaw cukier do stwardnienia na około 30 sekund przed podaniem.
Magic Nights z kolekcji Oriental
Ta herbata swoim smakiem i aromatem nawiązuje do baśni Tysiąca i Jednej Nocy!
Złożony smak wydobyty z listków czarnej herbaty cejlońskiej doskonale komponuje się z subtelnym dodatkiem chabru i niebieskiej malwy, cierpkością owoców żurawiny oraz słodyczą truskawek, moreli, ananasa i papai.
To prawdziwy bestseller w świecie herbat marki Basilur! Dzięki niej każda chwila przy herbacie staje się magiczna.