Crème Brûlée z herbatą Basilur Magic Nights

Trzeci i tym samym ostatni przepis dotyczy deseru, który jest znany i uwielbiany. Nasza wersja Creme Brûlée jest wyjątkowa ze względu na dodatek esencji z herbaty Magic Nights, która nadaje całości owocowych nut smakowych z wyczuwalną słodyczą truskawki, moreli, ananasa i papai.

Ten jedyny w swoim rodzaju deser o bogatym smaku i delikatnej konsystencji jest idealnym dodatkiem do uroczystości Eid!

 

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania Crème Brûlée?

2 łyżeczki herbaty Magic Nights

4 żółtka jaj

2 szklanki śmietanki kremówki

½ szklanki cukru

1 łyżeczka cukru do skarmelizowania (na każdą foremkę)

Szczypta soli

                   

Zdjęcie przedstawiające zapiekany deser Crème brûlée przygotowywany ze śmietanki, żółtek, cukru i wanilii.

                                  

W jaki sposób przygotować Crème Brûlée?

  1. Rozgrzej piekarnik do 160℃.
  2. W średniej wielkości garnku zagotuj śmietankę kremówkę. Zrób to na małym ogniu.
  3. Zdejmij garnek z ognia.
  4. Dodaj ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i liście herbaty. Pozostaw do zaparzenia na 10 minut.
  5. Po zaparzeniu przecedź mieszankę ze śmietanką przez sitko, aby usunąć liście herbaty.
  6. W dużej misce ubij żółtka jaj i cukier, aż masa stanie się lekka i puszysta.
  7. Do dużej miski wlej połowę gorącej mieszanki ze śmietanką i herbatą. Mieszaj energicznie, aby całość zahartować. Powtórz kroki z drugą połową mieszanki śmietanki i herbaty. Wlewaj powoli, aby zapobiec ścięciu jajek.
  8. Przygotuj kąpiel wodną. Zagotuj 2 szklanki wody. Umieść foremki na głębokiej blaszce, a następnie wlej wrzącą wodę do połowy wysokości foremek.
  9. Podziel krem herbaciany po równo do czterech foremek.
  10. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz krem w temperaturze 160 przez 45 minut.
  11. Aby sprawdzić czy Creme Brûlée jest gotowy – szturchnij krem; środek powinien lekko drgać, a boki powinny być ścięte.
  12. Ostudź kremy w lodówce przez co najmniej 3 godziny lub pozostaw je w chłodnym miejscu na całą noc.
  13. Przed podaniem posyp wierzch kremu łyżeczką cukru. Potem użyj palnika, żeby zrumienić cukier, tak aby skarmelizował się do głębokiego odcieniu złota.
  14. Pozostaw cukier do stwardnienia na około 30 sekund przed podaniem.

 

Magic Nights z kolekcji Oriental

Czarna herbata liściasta Basilur Magic Nights z chabrem, malwą, żurawiną, truskawką, morelą, ananasem i papają w zdobionej orientalnymi wzorami puszce.

Ta herbata swoim smakiem i aromatem nawiązuje do baśni Tysiąca i Jednej Nocy!

Złożony smak wydobyty z listków czarnej herbaty cejlońskiej doskonale komponuje się z subtelnym dodatkiem chabru i niebieskiej malwy, cierpkością owoców żurawiny oraz słodyczą truskawek, moreli, ananasa i papai.

To prawdziwy bestseller w świecie herbat marki Basilur! Dzięki niej każda chwila przy herbacie staje się magiczna.


Starszy post Nowszy post