Wzbogać swój świąteczny stół pełną czekoladowej słodyczy roladą Yule Log (Bûche de Noël)!
Yule Log to ciasto w kształcie polana drewna, które spożywane jest w czasie Świąt Bożego Narodzenia po pasterce, m.in. we Francji. Jego bazę stanowią krem maślany i ciasto biszkoptowe, z których kształtuje się roladę. W tym wpisie odrobinę zmodyfikujemy tradycyjną recepturę na to świąteczne ciasto – dodamy do niej herbaciany akcent! Dzięki niemu, rolada zyska subtelny, owocowy posmak.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania świątecznej rolady?
Biszkopt czekoladowy:
- 2 duże jajka
- 20 g cukru
- 38 g mąki
- 10 g kakao
- 50 g naparu owocowego, np. Basilur Strawberry & Rasberry z kolekcji Fruit Infusions
Owocowa herbata bezkofeinowa z dodatkiem papai, jabłka, wiśni, truskawki, jagód goji, hibiskusa oraz aromatu truskawki i maliny.
Nadzienie i dekoracje:
- 500 g Nutelli
- 260 g polewy z gorzkiej czekolady
- 240 g zielonego ganache (kremu składającego się ze śmietanki, białej czekolady i barwnika)
- 20 g temperowanej czekolady
W jaki sposób przygotować świąteczną roladę czekoladową?
Przygotowanie biszkoptu
1. Rozgrzej piekarnik.
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Następnie wyłóż tortownicę albo blaszkę papierem do pieczenia.
2. Przygotuj ciasto.
W dużej misce ubij 2 jajka z cukrem – masa powinna stać się puszysta, a jej masa powinna potroić swoją objętość. Cały proces trwa zazwyczaj od 8 do 10 minut.
3. Dodaj do ciasta resztę składników.
Przesiej mąkę i kakao przez sito. Potem oba te składniki oraz susz naparu owocowego Strawberry & Raspberry wsyp do ubitych jajek. Całość delikatnie wymieszaj tak, aby stworzyć jednolitą masę.
4. Czas na pieczenie!
Rozprowadź ciasto równomiernie w przygotowanej formie i wsadź je do piekarnika na dokładnie 7 minut. Przypominamy, że temperatura piekarnika powinna wynosić 170°C.
5. Ostudź ciasto.
Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na bok, aby lekko ostygło. W międzyczasie rozłóż na blacie kuchennym ściereczkę i posyp ją z góry kakao. Upieczony biszkopt wyjmij z formy razem z papierem do pieczenia, ułóż go na ręczniku (wierzchem do dołu), oderwij papier do pieczenia, a następnie ciasto zwiń razem ze ścierką – zacznij zwijanie od krótszego boku. Odłóż ciasto na bok i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowanie nadzienia i polewy
1. Przygotuj Nutellę.
Krem powinien mieć temperaturę pokojową – wtedy najłatwiej jest go rozsmarowywać.
2. Rozwiń i ponownie zwiń ciasto.
Rozwiń biszkopt i nasącz wierzch ciasta osłodzoną herbatą albo kawą. Potem nałóż równomiernie warstwę kremu Nutella. Jeszcze raz zwiń biszkopt przy pomocy ściereczki kuchennej i całość owiń ściśle w folię spożywczą, aby ciasto zachowało odpowiedni kształt. Na koniec wsadź je do lodówki na 30 minut.
3. Czas na polewę i dekorowanie!
- Przygotuj ganashe i polewę z gorzkiej czekolady.
Białą czekoladę pokrój na drobne kawałki. Podgrzej śmietankę (aż będzie gorąca). Potem zalej czekoladę gorącą śmietanką, całość lekko wymieszaj i odczekaj 1-2 minuty. Następnie czekoladową masę dokładnie wymieszaj i odstaw w temperaturze pokojowej do zgęstnienia. Aby łatwiej ubić ganache na krem, do płynnej masy trzeba dodać porcję zimnej śmietanki. Oprócz tego dla uzyskania zielonego koloru, należy dodać niewielką ilość barwnika przeznaczonego do mas tłustych lub do pracy z czekoladą.
Przygotowanie polewy wygląda dosyć podobnie. Weź taką samą ilość śmietanki kremówki i gorzkiej czekolady. Podgrzej śmietankę, dodaj do niej pokruszoną czekoladę i odczekaj chwilę (aż czekolada się rozpuści). Wymieszaj ze sobą składniki i gotowe!
- Polej schłodzony biszkopt polewą w taki sposób, aby pokryć go równomiernie.
Ważne! Zanim polewa stężeje:
- posyp ciasto pokruszoną czekoladą.
- dodaj kawałki czekolady na boki ciasta.
- na wierzchu umieść kawałki temperowanej czekolady i zielone ganache.
Wskazówki:
- Przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
- Nie trzymaj biszkoptu za długo w piekarniku, ponieważ popęka w trakcie zwijania.
- Zwijaj biszkopt, gdy jest jeszcze lekko ciepły – to zapobiegnie pękaniu ciasta.
- Stwórz fakturę drewnianej kory na polewie za pomocą widelca.
Stwórz własną wersję świątecznej rolady Yule Log!
- Przed nałożeniem Nutelli możesz dać warstwę dżemu, malinowego.
- Wykorzystaj bezowe grzyby jako element dekoracyjny!
- Nie musisz ograniczać się do jednego naparu owocowego. Możesz stworzyć kombinację kilku mieszanek suszu, dzięki czemu ciasto nabierze unikalnego profilu smakowego.
- Dodaj pokruszone orzechy.
- Posyp wierzch ciasta wiórkami kokosowymi, które stworzą śnieżny efekt.
Uwaga: Aby pieczenie ciasta było przyjemniejsze i przebiegało w sprawny sposób, przygotuj wcześniej wszystkie składniki.