Eid Al Fitr to ważna uroczystość w kalendarzu islamskim. Znana jest również pod nazwami Ramadan Bajram i Święto Przerwania Postu. W tym dniu muzułmanie odwiedzają się nawzajem, składają sobie życzenia i obdarowują prezentami. To idealna okazja do tego, aby rozkoszować się w gronie najbliższych obiadową ucztą, która składa się z szerokiego przekroju potraw – od tych mięsnych aż po słodkie desery.
Postanowiliśmy stworzyć przepis, który doskonale sprawdzi się podczas obiadu z okazji Święta Przerwania Postu oraz który połączy wyrazisty i aromatyczny charakter herbaty Masala Chai z ponadczasowym smakiem puddingu chlebowego.
Taki deser nie tylko rozpieści podniebienia, ale także wkomponuje się w radosną atmosferę świętowania!
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania puddingu chlebowego?
- 5 łyżeczek herbaty Masala Chai
- 3 jajka
- ¼ szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 2 łyżki proszku budyniowego
- 2 łyżki masła
- ⅔ szklanki mleka
- 3 łyżki rodzynek
- kromki chleba
- lody waniliowe (opcjonalnie)
W jaki sposób przygotować pudding chlebowy?
- Zmieszaj masło z ciepłym mlekiem i zaparz w tej mieszance liście herbaty.
- Po zaparzeniu herbaty odcedź liście, aby uzyskać gładką mieszaninę.
- W osobnej misce wymieszaj jajka z cukrem i cynamonem w proszku.
- Dodaj proszek budyniowy do mlecznej mieszaniny.
- Stopniowo dodawaj mleczną mieszaninę do mieszanki jajka, cukru i cynamonu. Mieszaj dokładnie trzepaczką do uzyskania gładkiej masy.
- Przygotuj żaroodporne naczynie, w którym ułożysz kromki chleba naprzemiennie z gładką masą, tak aby powstały warstwy.
- Posyp wierzch rodzynkami.
- Piecz pudding w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160℃ przez 40 minut lub do momentu, aż wierzch stanie się złocistobrązowy i chrupiący.
- Po upieczeniu podaj pudding na ciepło. Dla urozmaicenia i dopełnienia smaku, dodaj do wypieku gałkę lodów waniliowych.
Masala Chai z kolekcji Orientalnej
Ta herbata swoim aromatem przenosi w podróż pełną wyrazistych, korzennych aromatów aż na Daleki Wschód!
Mieszanka została skomponowana ze starannie wyselekcjonowanych listków czarnej herbaty cejlońskiej, kardamonu, goździków, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i pieprzu.
Po zaparzeniu charakteryzuje się intensywnym, korzennym smakiem, w którym na pierwszy plan wybijają się pikantne akcenty oraz mocnym aromatem. Ze względu na swoją wyrazistość Masala Chai stanowi wyśmienite połączenie z odrobiną mleka.