Pudding chlebowy z herbatą Basilur Masala Chai

Eid Al Fitr to ważna uroczystość w kalendarzu islamskim. Znana jest również pod nazwami Ramadan Bajram i Święto Przerwania Postu. W tym dniu muzułmanie odwiedzają się nawzajem, składają sobie życzenia i obdarowują prezentami. To idealna okazja do tego, aby rozkoszować się w gronie najbliższych obiadową ucztą, która składa się z szerokiego przekroju potraw – od tych mięsnych aż po słodkie desery.

Postanowiliśmy stworzyć przepis, który doskonale sprawdzi się podczas obiadu z okazji Święta Przerwania Postu oraz który połączy wyrazisty i aromatyczny charakter herbaty Masala Chai z ponadczasowym smakiem puddingu chlebowego.

Taki deser nie tylko rozpieści podniebienia, ale także wkomponuje się w radosną atmosferę świętowania!

 

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania puddingu chlebowego?

  • 5 łyżeczek herbaty Masala Chai
  • 3 jajka
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 2 łyżki proszku budyniowego
  • 2 łyżki masła
  • ⅔ szklanki mleka
  • 3 łyżki rodzynek
  • kromki chleba
  • lody waniliowe (opcjonalnie)

             

Zdjęcie przedstawiające zbiór korzennych przypraw.

              

W jaki sposób przygotować pudding chlebowy?

  1. Zmieszaj masło z ciepłym mlekiem i zaparz w tej mieszance liście herbaty.
  2. Po zaparzeniu herbaty odcedź liście, aby uzyskać gładką mieszaninę.
  3. W osobnej misce wymieszaj jajka z cukrem i cynamonem w proszku.
  4. Dodaj proszek budyniowy do mlecznej mieszaniny.
  5. Stopniowo dodawaj mleczną mieszaninę do mieszanki jajka, cukru i cynamonu. Mieszaj dokładnie trzepaczką do uzyskania gładkiej masy.
  6. Przygotuj żaroodporne naczynie, w którym ułożysz kromki chleba naprzemiennie z gładką masą, tak aby powstały warstwy.
  7. Posyp wierzch rodzynkami.
  8. Piecz pudding w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160przez 40 minut lub do momentu, aż wierzch stanie się złocistobrązowy i chrupiący.
  9. Po upieczeniu podaj pudding na ciepło. Dla urozmaicenia i dopełnienia smaku, dodaj do wypieku gałkę lodów waniliowych.

 

Masala Chai z kolekcji Orientalnej

Czarna herbata liściasta Basilur Masala Chai z przyprawami korzennymi w puszce z orientalnymi wzorami.

Ta herbata swoim aromatem przenosi w podróż pełną wyrazistych, korzennych aromatów aż na Daleki Wschód!

Mieszanka została skomponowana ze starannie wyselekcjonowanych listków czarnej herbaty cejlońskiej, kardamonu, goździków, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i pieprzu.

Po zaparzeniu charakteryzuje się intensywnym, korzennym smakiem, w którym na pierwszy plan wybijają się pikantne akcenty oraz mocnym aromatem. Ze względu na swoją wyrazistość Masala Chai stanowi wyśmienite połączenie z odrobiną mleka.


Starszy post Nowszy post