Jesień to pora roku, która większości z nas kojarzy się z przyprawą dyniową, cynamonem, cydrem jabłkowym oraz miękkimi i ciepłymi swetrami. To również idealny czas na delektowanie się ciasteczkami, które są kruche zewnątrz i odznaczają się korzennymi akcentami.
Co jest potrzebne do upieczenia kruchych ciastek?
- 2½ szklanki mąki
- 1 szklanka miękkiego masła
- ½ szklanki brązowego cukru
- ½ szklanki granulowanego białego cukru
- 3 łyżeczki mielonego cynamonu
- Szczypta soli
Jak upiec kruche ciasteczka cynamonowe?
Cukrowa mieszanka:
- Wsyp do miski 2 łyżeczki mielonego cynamonu i ½ szklanki białego cukru.
- Wymieszaj dokładnie i odłóż miskę na bok.
Ciasto:
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, 1 łyżeczkę mielonego cynamonu i sól. Odłóż ją na bok.
- W kolejnej misce utrzyj masło z cukrem. Ustaw moc miksera na średnią lub wysoką prędkość i mieszaj przez 3-4 minuty, aż otrzymasz miękki krem.
- Stopniowo dodawaj mieszankę mąki z przyprawami i mieszaj dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą.
- Przenieś ciasto i zacznij je delikatnie ugniatać.
- Zawiń ciasto folią i włóż do lodówki na nie dłużej niż godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 160°.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Wyjmij ciasto z lodówki i posyp blat mąką.
- Rozwałkuj ciasto na ¼ grubości i wytnij kształt ciastek za pomocą foremki.
- Obtocz delikatnie wycięte ciastka w mieszance cukru z cynamonu i ułóż je na blaszce.
- Włóż ją do piekarnika i piecz przez około 15 minut.
Przygotowanie ciasta do upieczenia jest przyjemne i nie wymaga dużego wysiłku.
Koniecznie wypróbuj tych jesiennych wypieków z dodatkiem kubka aromatycznej herbaty!