Przepis na bezmleczne lody z zieloną herbatą Radella

Poczuj letni klimat, dzięki pysznym, bezmlecznym lodom! Wzbogacone o bogaty bukiet zielonej herbaty Radella i kremowy, słodki posmak mleka kokosowego zyskują idealną równowagę smaku. Zastosowanie pełnotłustego mleka powoduje, że lody nabierają cudownej konsystencji. To właśnie ona sprawia, że stają się jeszcze atrakcyjniejsze podczas upalnych dni.

Łatwe w przygotowaniu i cudownie orzeźwiające – dzięki tym lodom nie tylko doznasz przyjemnego ochłodzenia, ale też będziesz mógł/a cieszyć się smakiem lata!

 

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania lodów?

5 łyżeczek liści herbaty Basilur Radella

1 szklanka niesłodzonego mleka, np. sojowego, owsianego, migdałowego itp.

½ szklanki cukru

1 i ¼ szklanki pełnotłustego mleka kokosowego

⅛ łyżeczki soli

Zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie)

 

Kremowe lody mleczne z dodatkiem zielonej herbaty cejlońskiej.

                 

W jaki sposób przygotować lody z dodatkiem herbaty Radella?

  1. Podgrzewaj mleko w małym rondelku na średnim ogniu do momentu, aż będzie gorące i parujące (tuż przed zagotowaniem).
  2. Zdejmij rondelek z ognia. Wsyp do niego liście herbaty i pozostaw na 5 minut, aby się zaparzyły.
  3. Odcedź mleko przez sitko, wlewając je do miski odpornej na wysokie temperatury.
  4. Dodaj do miski cukier i sól, a następnie całość ubij tak, aby składniki dobrze się połączyły.
  5. Wlej do miski mleko kokosowe. Ubijaj, aż całość uzyska gładką konsystencję.
  6. Kolor lodów wyjdzie bardzo jasny, dlatego opcjonalnie możesz dodać kilka kropli zielonego barwnika spożywczego.
  7. Przelej mieszankę do szklanej miski i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
  8. Przykryj miskę i wstaw ją do lodówki na 2 godziny.
  9. Ubij schłodzoną mieszankę w maszynce do lodów.
  10. Możesz podać lody w miękkiej wersji lub schować je do szczelnego pojemnika i wstawić do lodówki na 3 godziny, aby się zamroziły i utwardziły.

Gotowe!

Oto prosty i przyjemny przepis na prawdziwe domowe lody bez dodatku mleka.

 

Radella z kolekcji Leaf of Ceylon

Zielona herbata liściasta Basilur Radella bez dodatków w ozdobnej puszce.

Sięgnij po wysokogórską herbatę uprawianą na wysokości 1050-1500 metrów nad poziomem morza!

Radella uważana jest za jedną z najbardziej cenionych herbat na świecie. A to wszystko za sprawą jej łagodnego charakteru. Herbatę określa się mianem „wiosennej”, ponieważ wyczuwalne są w niej świeże, roślinne nuty, które wieńczy subtelnie słodki akcent.


Starszy post Nowszy post