Poczuj letni klimat, dzięki pysznym, bezmlecznym lodom! Wzbogacone o bogaty bukiet zielonej herbaty Radella i kremowy, słodki posmak mleka kokosowego zyskują idealną równowagę smaku. Zastosowanie pełnotłustego mleka powoduje, że lody nabierają cudownej konsystencji. To właśnie ona sprawia, że stają się jeszcze atrakcyjniejsze podczas upalnych dni.
Łatwe w przygotowaniu i cudownie orzeźwiające – dzięki tym lodom nie tylko doznasz przyjemnego ochłodzenia, ale też będziesz mógł/a cieszyć się smakiem lata!
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania lodów?
5 łyżeczek liści herbaty Basilur Radella
1 szklanka niesłodzonego mleka, np. sojowego, owsianego, migdałowego itp.
½ szklanki cukru
1 i ¼ szklanki pełnotłustego mleka kokosowego
⅛ łyżeczki soli
Zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie)
W jaki sposób przygotować lody z dodatkiem herbaty Radella?
- Podgrzewaj mleko w małym rondelku na średnim ogniu do momentu, aż będzie gorące i parujące (tuż przed zagotowaniem).
- Zdejmij rondelek z ognia. Wsyp do niego liście herbaty i pozostaw na 5 minut, aby się zaparzyły.
- Odcedź mleko przez sitko, wlewając je do miski odpornej na wysokie temperatury.
- Dodaj do miski cukier i sól, a następnie całość ubij tak, aby składniki dobrze się połączyły.
- Wlej do miski mleko kokosowe. Ubijaj, aż całość uzyska gładką konsystencję.
- Kolor lodów wyjdzie bardzo jasny, dlatego opcjonalnie możesz dodać kilka kropli zielonego barwnika spożywczego.
- Przelej mieszankę do szklanej miski i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
- Przykryj miskę i wstaw ją do lodówki na 2 godziny.
- Ubij schłodzoną mieszankę w maszynce do lodów.
- Możesz podać lody w miękkiej wersji lub schować je do szczelnego pojemnika i wstawić do lodówki na 3 godziny, aby się zamroziły i utwardziły.
Gotowe!
Oto prosty i przyjemny przepis na prawdziwe domowe lody bez dodatku mleka.
Radella z kolekcji Leaf of Ceylon
Sięgnij po wysokogórską herbatę uprawianą na wysokości 1050-1500 metrów nad poziomem morza!
Radella uważana jest za jedną z najbardziej cenionych herbat na świecie. A to wszystko za sprawą jej łagodnego charakteru. Herbatę określa się mianem „wiosennej”, ponieważ wyczuwalne są w niej świeże, roślinne nuty, które wieńczy subtelnie słodki akcent.