Jak przygotować jesienną herbatę z Masala Chai?

Lato powoli dobiega końca. Za oknem można dostrzec pierwsze zwiastuny jesieni - dni stają się coraz krótsze, a wieczorami można odczuć nieprzyjemny chłód. To idealny moment na to, aby przygotować się na jesienną szarugę. 

               

Aromatyczna czarna herbata z dodatkiem przypraw i cytrusów doda odrobinę życia podczas ponurych, jesiennych popołudni! W dalszej części wpisu dowiesz się w jaki sposób przygotować rozgrzewający napar o przyjemnym, korzennym zapachu.

         

Rozgrzewająca herbata jesienna z dodatkiem korzennych przypraw i plasterków cytrusów.

                 

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania jesiennej herbaty?

3 łyżeczki herbaty Basilur Masala Chai

Kawałek imbiru

Kawałki grejpfruta

Gałązka rozmarynu

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka mielonego cynamonu

4 goździki

1 gwiazdka anyżu

 

Herbata jesienna z dodatkiem korzennych przypraw i cytrusów.

                  

W jaki sposób przygotować jesienny napar z dodatkiem herbaty Masala Chai?

  1. Zagotuj wodę. Następnie zalej nią liście herbaty i odstaw napar na 3-5 minut, aby się zaparzył.
  2. Dokładnie umyj imbir. Potem obierz go i pokrój albo w cienkie plasterki albo w drobną kostkę.
  3. Odcedź herbaciane liście.
  4. Do zaparzonej herbaty dodaj imbir, miód, mielony cynamon, goździki i anyż. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Na koniec dla wzmocnienia smaku i aromatu, dodaj kawałki grejpfruta i gałązkę rozmarynu.

 

Gotowe!

Ten szybki i prosty przepis umożliwia przygotowanie herbaty, która rozgrzeje Twój organizm już po pierwszym łyku.

 

Masala Chai z kolekcji Oriental

Puszka herbaty Basilur Masala Chai otoczona przez korzenne przyprawy.

                       

To wyśmienite połączenie klasycznego, głębokiego smaku czarnej herbaty cejlońskiej z korzennymi przyprawami!

Masala Chai jest mieszanką, która pochodzi z Indii, gdzie każda rodzina kultywuje swoje własne receptury i metody przygotowywania tego napoju. Kompozycja marki Basilur została skomponowana z starannie selekcjonowanych listków czarnej herbaty cejlońskiej, które zostały zmieszane z kardamonem, goździkami, cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową i pieprzem.

Taka kombinacja składników tworzy herbatę o mocnym, wyrazistym smaku, przez który przebijają się pikantne nuty pozostawiające po sobie pieprzny posmak na języku. Przyprawy nadają naparowi zarówno przyjemny, korzenny zapach jak i rozgrzewające właściwości – wyjątkowo atrakcyjne podczas niskich temperatur panujących na zewnątrz.

 

Sięgnij po unikatową herbatę prosto z Orientu! Liściasta mieszanka dostępna jest w dwóch opakowaniach:

Masala Chai

  • Mieniący się, tekturowy stożek ozdobiony orientalnym wzorem.

 

Czarna herbata liściasta Basilur Masala Chai z korzennymi przyprawami w tekturowym stożku.

Masala Chai

  • Metalowa puszka w kształcie półksiężyca ozdobiona orientalnym wzorem.
Czarna herbata liściasta Basilur Masala Chai z korzennymi przyprawami w puszce.

Starszy post