Nasze lody, które stanowią połączenie słodyczy z kwaskowatością, ugaszą Twoje pragnienie i orzeźwią Cię podczas upalnego lata!
Techniczne z każdej herbaty i naparu można zrobić pyszne lody, ale nasza mieszanka z kolekcji Cold Brew zapewni Ci kompletnie inny rodzaj wrażeń smakowych. Susz, który wybraliśmy do tego przepisu, łączy w sobie nasze dwa ulubione letnie smaki – grantu i jagody.
Jakie składniki są potrzebne do zrobienia lodów?
- 4 - 6 torebek herbaty Basilur Cold Brew Pomegranate Blueberry
- 2 szklanki zimnej wody
- Sok z połówki cytryny (opcjonalnie)
- 3 łyżki białego cukru lub innego słodzika
- Garść jagód
Jak zrobić lody z herbatą Basilur Pomegranate Blueberry?
- Zacznij od zaparzenia herbaty. Zalej torebki zimną wodą.
- Przygotuj foremki na lody.
- Po wystarczającym zaparzeniu, dodaj do herbaty sok z cytryny i cukier. Zrób to według własnego uznania, pamiętając, że po zamrożeniu smaki staną się mniej intensywne.
- Pokrój jagody (najlepiej na pół).
- Dodaj je do zaparzonego naparu.
- Wlej herbatę do foremek na lody. Umieść je w zamrażalniku i po godzinie włóż patyczki do foremek.
- Umieść foremki ponownie w zamrażalniku i pozostaw je tam na całą noc.
O czym warto pamiętać?
- Aby bez problemu wyjąć lody z foremek, zanurz je na chwilę pod strumieniem ciepłej wody. Nie na długo, żeby się nie rozpuściły.
- Jeżeli zależy Ci na slushy, nie zamrażaj lodów na patyku do końca.
To był prosty i przyjemny przepis, prawda? Potrzebujesz do niego tylko czterech składników, które zapewne posiadasz w swojej kuchni. Pamiętaj jednak, że przygotowanie lodów wymaga czasu, więc przygotuj je dzień wcześniej!