Magdalenki to małe francuskie ciastka o charakterystycznym kształcie muszelki. Te wypieki od wieków stanowią dodatek do herbat. Postanowiliśmy dodać do ich receptury cytrusowy akcent przy pomocy naszej herbaty Citrus Bliss z kolekcji Vintage Blossoms.
Jakich składników potrzebujesz do upieczenia magdalenek?
Ciasto na magdalenki:
- 10 łyżek masła
- 2 jajka
- ½ szklanki granulowanego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
- 1 łyżka skórki pomarańczowej (drobno startej)
- 1 szklanka mąki
- ⅛ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
- 2-3 łyżki Basilur Citrus Bliss (zaparzone i ostudzone)
- ¾ szklanki cukru pudru
Jak upiec ciastka magdalenki?
- Rozgrzej piekarnik do temperatury około 175°C.
- Wrzuć 8 łyżek masła do rondelka. Trzymaj na średnim ogniu, aż masło się rozpuści, a następnie odstaw do ostygnięcia.
- Ubij jajka z cukrem, aż uzyskają jasny kolor. Dodaj ekstrakt waniliowy i pomarańczowy, skórkę pomarańczy i ponownie ubij do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dobrze je wymieszaj, tak aby nie pozostawić grudek.
- Dodaj połowę mieszanki mąki, soli i proszku do pieczenia do ubitej mieszanki jajek i za pomocą gumowej szpatułki ostrożnie wymieszaj składniki. Następnie powtórz proces z pozostałą mieszanką mąki.
- Przelej roztopione masło do powstałej mieszanki mąki i jajek. Mieszaj, aż wszystko się połączy.
- Rozpuść pozostałe 2 łyżki masła, a następnie posmaruj nim tackę na magdalenki.
- Za pomocą łyżki rozprowadź ciasto w foremkach w kształcie muszelek. Z takiej ilości składników powinieneś otrzymać około 12 magdalenek.
- Piecz ciastka przez około 10-15 minut. Wykałaczka powinna być sucha po wyjęciu z ciasta.
- Pozostaw wypieki do ostygnięcia na 5-10 minut, a następnie delikatnie je wyjmij i ponownie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Potem wymieszaj cukier puder z 2 łyżkami zaparzonej herbaty. Jeśli konsystencja jest sucha i ma grudki, dodaj więcej herbaty.
- Polej magdalenki polewą i ciesz się ich smakiem!