Jeśli uwielbiasz herbatę i lody, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Jako bazę, użyliśmy w nim naszą mieszankę Masala Chai, która doda zimnemu deserowi pikanterii!
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania herbacianych lodów?
- 6 torebek herbaty Basilur Masala Chai
- 2 szklanki gęstej śmietany
- 1 szklanka mleka
- 4 żółtka jaj
- ¼ szklanki cukru
Jak zrobić lody z herbatą Masala Chai?
- Umieść śmietanę i mleko w rondlu. Podgrzewaj mieszankę na średnim ogniu, jednak wyłącz moc i odłóż garnek na bok przed momentem wrzenia.
- Dodaj torebki herbaty i pozostaw do zaparzenia na około 35 minut.*
- Po zaparzeniu, wyrzuć torebki herbaty.
- W małej misce wymieszaj żółtka z cukrem.
- Podgrzej ponownie mieszankę mleka i śmietany, a następnie dodaj do niej wymieszane żółtko z cukrem. Pamiętaj o mieszaniu!
- Gdy wszystko dobrze się wymiesza, podgrzewaj przez około 5 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aż mieszanka będzie wyglądać jak krem.
- Przelej masę do czystej miski i ułóż ją nad większą miską wypełnioną lodem. To ostudzi mieszankę.
- Po ostygnięciu, włóż miskę do lodówki na około 2 godziny lub do momentu całkowitego schłodzenia.
- Następnie przełóż masę do opakowania i włóż do zamrażalnika. Pozostaw w nim lody na 4-6 godzin lub do momentu zamrożenia.
*Wiemy, że 35 minut wydaje się bardzo długim czasem w porównaniu z tym, jak długo moczy się torebkę podczas parzenia herbaty. Jednak po połączeniu z mlekiem i śmietaną smak Masala Chai straci swoją intensywność, dlatego też należy przygotować bardzo mocny napar.