Jak zrobić lody z herbatą Masala Chai?

Jeśli uwielbiasz herbatę i lody, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Jako bazę, użyliśmy w nim naszą mieszankę Masala Chai, która doda zimnemu deserowi pikanterii!

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania herbacianych lodów?

  • 6 torebek herbaty Basilur Masala Chai
  • 2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 szklanka mleka
  • 4 żółtka jaj
  • ¼ szklanki cukru
Lody z dodatkiem pikantnej herbaty Masala Chai

Jak zrobić lody z herbatą Masala Chai?

  1. Umieść śmietanę i mleko w rondlu. Podgrzewaj mieszankę na średnim ogniu, jednak wyłącz moc i odłóż garnek na bok przed momentem wrzenia.
  2. Dodaj torebki herbaty i pozostaw do zaparzenia na około 35 minut.*
  3. Po zaparzeniu, wyrzuć torebki herbaty.
  4. W małej misce wymieszaj żółtka z cukrem.
  5. Podgrzej ponownie mieszankę mleka i śmietany, a następnie dodaj do niej wymieszane żółtko z cukrem. Pamiętaj o mieszaniu!
  6. Gdy wszystko dobrze się wymiesza, podgrzewaj przez około 5 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aż mieszanka będzie wyglądać jak krem.
  7. Przelej masę do czystej miski i ułóż ją nad większą miską wypełnioną lodem. To ostudzi mieszankę.
  8. Po ostygnięciu, włóż miskę do lodówki na około 2 godziny lub do momentu całkowitego schłodzenia.
  9. Następnie przełóż masę do opakowania i włóż do zamrażalnika. Pozostaw w nim lody na 4-6 godzin lub do momentu zamrożenia.

     

*Wiemy, że 35 minut wydaje się bardzo długim czasem w porównaniu z tym, jak długo moczy się torebkę podczas parzenia herbaty. Jednak po połączeniu z mlekiem i śmietaną smak Masala Chai straci swoją intensywność, dlatego też należy przygotować bardzo mocny napar.


Starszy post Nowszy post