Jak przygotować mrożoną herbatę imbirową?

Imbir ma szerokie zastosowanie. Jest wykorzystywany między innymi w gotowaniu czy jako dodatek do herbat. Ale również jest używany w medycynie tradycyjnej ze względu na swoje liczne korzyści zdrowotne, które nigdy nie przestaną nas zadziwiać.

Ponieważ lato zbliża się wielkimi krokami, dobrze jest mieć pod ręką przepis na mrożoną herbatę. Dzisiaj podzielimy się jednym z nim. Dzięki niemu możliwe będzie ugaszenie pragnienia w upalny dzień!

Jakie składniki są potrzebne do zaparzenia imbirowej herbaty?

  • 1 łyżeczka liściastej herbaty marki Basilur z dodatkiem imbiru
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka miodu
  • 2 - 3 plasterki cytryny
  • Kostki lodu

Jak przygotować imbirową herbatę?

  1. Zagotuj wodę w rondelku na średnim ogniu.
  2. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz płomień i dodaj liście herbaty. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5-7 minut.
  3. Zdejmij rondelek z ognia.
  4. Dodaj do niego plastry cytryny. Dobrze wymieszaj i odstaw na około 5 minut.
  5. Odcedź i wlej zaparzoną herbatę do szklanki.
  6. Dodaj miód i dobrze wymieszaj.
  7. Na koniec dodaj kostki lodu i ciesz się schłodzoną wersją naparu imbirowego!

      

Ten przepis powstał na bazie naparu Basilur Ginger z kolekcji Magic Fruits. Gorzkawo-pikantny posmak i aromatyczny zapach przyprawy sprawiają, że nasze ciała doświadczają przyjemnego orzeźwienia po każdym łyku!

     

Jeżeli potrzebujesz zastrzyku energii i pragniesz pikantnego oraz intensywnego smaku, spróbuj naszej imbirowej herbaty w schłodzonej wersji!


Starszy post Nowszy post