Oto przepis na niezwykłe ciastka, które z pewnością Cię rozgrzeją! A to wszystko, dzięki dodaniu do ciasta naszej herbaty Masala Chai, która wyróżnia się pikantnym i korzennym aromatem.
Idealne na wieczorną przekąskę z kubkiem parującego, gorącego naparu!
Co jest potrzebne do upieczenia ciastek z herbatą Masala Chai?
- 2 łyżeczki herbaty liściastej Basilur Masala Chai
- ¾ szklanki gorącej wody
- ¾ szklanki ciepłego mleka
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- ⅔ szklanki drobnego, brązowego cukru
- 4 łyżki niesolonego masła
- ½ szklanki pokruszonych płatków owsianych; prażonych lub miodowych (opcjonalnie)
Jak upiec korzenne ciastka?
- Zacznij od zaparzenia herbaty. Zalej liście Masala Chai gorąco wodą i odstaw ją na kilka minut. Dodaj do niej mleko i pozostaw do ostygnięcia.
- W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, sodę oczyszczoną i sól.
- Rozpuść masło i wymieszaj je z ostudzoną herbatą.
- Następnie ubij jajka z cukrem, tak aby powstała kremowa, puszysta masa.
- Dodaj do masy mieszankę mąki, sody i soli, a potem mieszankę masła z herbatą. Jeżeli masz płatki owsiane, je również dodaj.
- Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Natłuść blaszkę do pieczenia.
- Użyj łyżki, aby uformować na niej preferowany kształt i rozmiar ciastek. Uwaga; podczas pieczenia urosną, więc należy zachować między nimi odstęp.
- Wsadź blaszkę do piekarnika. Piecz w 163°C przez około 25 minut, aż spód ciastek stanie chrupiący i brązowy, a góra pozostanie miękka i lekko uniesiona.
- Przed podaniem, ostudź całkowicie wypieki.
- Przechowuj je w szczelnym pojemniku w lodówce nie dłużej niż tydzień.
Miłego pieczenia!