Czy jesteś gotowy na zorganizowanie popołudniowego podwieczorku w gronie rodziny i przyjaciół? Jesteśmy tutaj, aby sprawić by przyjęcie stało się jeszcze bardziej wyjątkowe! A to wszystko za sprawą klasycznego, angielskiego przysmaku, który można przygotować w niecałą godzinę.
Żadne wydarzenie herbaciane nie może się odbyć bez pysznych, maślanych ciasteczek!
Zabierzmy się do pieczenia!
Co jest potrzebne do upieczenia maślanych ciastek?
- 2 szklanki lub 300 g zwykłej mąki (plus dodatkowa ilość do oprószenia blachy do pieczenia)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 szklanka lub 250 ml maślanki (plus dodatkowa ilość do posmarowania wierzchu bułeczek)
Jak upiec ciasteczka?
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Posyp blaszkę do pieczenia mąką i odłóż ją na bok.
- Następnie dobrze przesiej mąkę i proszek do pieczenia, aby się dobrze zmieszały.
- Wsyp mieszankę mąki do miski i dodaj sól.
- W osobnej misce wymieszaj maślankę z syropem klonowym.
- Połącz mieszankę mąki z mieszanką maślanki. Dobrze je ze sobą wymieszaj.
- Posyp blat mąką i przenieś na niego ciasto.
- Ugniataj je przez około 10-15 minut lub do momentu, aż będzie bardzo gładkie.
- Następnie spłaszcz je na grubość około 5 centymetrów i pokrój na 8 kawałków.
- Ułóż je na przygotowanej blaszce do pieczenia tak, aby każdy kawałek miał miejsce na wyrośnięcie.
- Posmaruj je maślanką.
- Wsadź blaszkę do piekarnika i piecz przez 10-12 minut lub do momentu, w którym wyrosną i zyskają złocistobrązowy kolor.
Możesz te pyszne ciasteczka posmarować dżemem i masłem!
Będą stanowić idealną przekąskę podczas Twojego herbacianego przyjęcia. Gwarantujemy, że goście będą nimi zachwyceni!
Podaj je jako dodatek do herbaty English Afternoon z kolekcji Specialty Classic. Głęboki i bogaty smak tego klasycznego naparu doskonałe komponuje się z lekkim, maślanym smakiem ciasteczek!