Jak przygotować herbatę, która smakuje jak grzane wino?

Należysz do grona miłośników herbat oraz grzanego wina? A co powiesz na przygotowanie gorącego naparu bezalkoholowego, który smakuje niczym grzaniec kupiony na bożonarodzeniowym jarmarku? W tym wpisie przedstawimy Ci prosty i przyjemny przepis na aromatyczną herbatę, w której królują korzenne i cytrusowe smaki z nutką słodyczy!

 

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania rozgrzewającej herbaty, która smakuje jak grzane wino?

  • Kompozycja z liści czarnej herbaty cejlońskiej i korzennych przypraw, np. Basilur Alpine Lake
  • Świeża pomarańcza pokrojona w plastry
  • Imbir
  • Goździki
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do grzanego wina
  • 2 łyżeczki soku malinowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 suszone laski cynamonu
  • Gwiazdka anyżu

  

Zdjęcie przedstawiające proces gotowania rozgrzewającej herbaty z korzennymi przyprawami i pomarańczą.

 

W jaki sposób przygotować rozgrzewającą herbatę, która smakuje jak grzaniec?

  1. Ważne! Dobierz odpowiednią ilość listków herbaty – 1 łyżeczka herbaty na 120-150 ml wody.
  2. Zagotuj wodę w rondelku.
  3. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejsz ogień. Następnie wrzuć do wody liście herbaty.
  4. Dodaj do gotującej się herbaty: plastry pomarańczy, kawałki imbiru, goździki, przyprawę do grzanego wina, sok malinowy, miód i 2 suszone laski cynamonu.
  5. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.
  6. W międzyczasie przygotuj pozostałe plasterki pomarańczy, w które powbijasz goździki (posłużą za element dekoracyjny herbaty).
  7. Gdy herbata będzie już gotowa, przelej do szklanki.
  8. Na koniec dodaj do herbaty plasterek pomarańczy z goździkami, gwiazdkę anyżu i laskę cynamonu.

 

Herbata wykorzystana w przepisie:

Alpine Lake z kolekcji Infinite Moments

 

Czarna herbata cejlońska z dodatkiem chabru, kwiatów pomarańczy, cynamonu, imbiru, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu oraz korzennym aromatem.

Czarna herbata cejlońska z dodatkiem chabru, kwiatów pomarańczy, cynamonu, imbiru, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu oraz korzennym aromatem zamknięta w zdobionym stożku z zimowym krajobrazem.


Starszy post