Jeśli jesteś miłośnikiem herbaty, te ciastka z pewnością podbiją Twoje kubki smakowe! Stanowią świetny dodatek do popołudniowej herbaty lub niedzielnego brunchu.
Nasze ulubione ciasteczka robione są z dodatkiem herbaty Earl Grey. Mieszanka idealnie pasuje do wypieków ze względu na bogate nuty smakowe. Łączy w sobie słodycz z cierpkością, które wieńczy cytrusowy posmak olejku z begamotki.
Oto nasz sprawdzony przepis na bogate w smaku, maślane i aromatyczne ciastka herbaciane!
Jak przygotować mieszankę mleka z herbatą Earl Grey?
Podstawą przepisu jest połączenie mleka z Earl Greyem. Oto składniki i proces jego przygotowania.
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 łyżka liściastej herbaty Earl Grey
Zagotuj herbatę i mleko w małym rondlu na średnim lub dużym ogniu. Gdy mleko zacznie się gotować, wyłącz ogień i pozostaw na 10 minut, po to aby liście herbaty się namoczyły. Następnie odcedź mieszaninę do jednego kubka. W razie potrzeby uzupełnij większą ilością mleka.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania ciasta?
- 2 ¼ szklanki mąki
- 1 łyżka drobno zmielonej herbaty Earl Grey
- 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki niesolonego masła w temperaturze pokojowej
- ¾ łyżki soli
- 1 ½ szklanki cukru pudru
- 1 ½ łyżki ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mieszaniny mleka z herbatą Earl Grey o temperaturze pokojowej
Jak wygląda proces pieczenia ciastek z herbatą?
- Rozgrzej piekarnik do 177°C.
- Nasmaruj masłem i posyp mąką trzy 15 centymetrowe formy do ciasta, a następnie wyłóż je pergaminem.
- Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i herbatę, a następnie odłóż mieszaninę na bok.
- Utrzyj w mikserze masło z cukrem, aż masa stanie się jasnożółta i puszysta. Następnie zmniejsz prędkość obrotów w mikserze i dodawaj pojedynczo jajka. Gdy połączysz już te składniki, dodaj wanilię.
- Następnie naprzemiennie dodawaj mieszankę suchych składników i mleka Earl Grey, zaczynając i kończąc na suchych składnikach (najlepiej trzy porcje suchych składników i 2 porcje mleka). Po każdym dodaniu, pamiętaj o wymieszaniu wszystkich składników mieszanki.
- Wlej powstałą masę w sposób równomierny do 3 foremek. Umieść je w piekarniku i piecz przez 35 minut. Włóż wykałaczkę i zobacz, czy wyjdzie prawie czysta. Jeśli nie, piecz kolejne 5 minut.
- Po upływie czasu, studź tace na metalowej kratce przez 10 minut, a następnie umieść ciastka na drucianej kratce i poczekaj, aż całkowicie ostygną.