Poznaj herbaty z różnych zakątków świata
Co sprawia, że świat się kręci? Nasza odpowiedź to oczywiście herbata! Jest ona przesiąknięta kulturą, co sprawia, że od wieków stanowi ulubiony napój wielu ludzi. Jak można się domyślać, różne kraje mają często swój własny, preferowany sposób przygotowywania i podawania naparu. Od Chai w Indiach po English Afternoon w Wielkiej Brytanii– na wszystkich kontynentach istnieje wiele fascynujących kultur herbacianych. Przyjrzyjmy się niektórym z nich.
Herbata została sprowadzona do Anglii około XVII wieku. Jednak minęło ponad 200 lat, zanim English Afternoon stało się częścią codziennego życia. Podwieczorek jest synonimem kultury brytyjskiej w takim samym stopniu, jak rodzina królewska. Według folkloru popołudniową herbatę wprowadziła księżna Bedford. W jej rezydencji podawano kolację około godziny dwudziestej, ale księżna już wcześniej zaczynała odczuwać głód. Poinstruowała więc swój personel, aby około godziny szesnastej zorganizował niewielki posiłek, na którym miała zostać podana herbata, a także różne ciasta i małe kanapki.
Masala Chai, co w tłumaczeniu oznacza „pikantna herbata”, to niewątpliwie najpopularniejszy napar w Indiach. Jako, że kraj ten jest największym na świecie producentem i konsumentem herbaty, możesz znaleźć stragany z chai rozsiane po ulicach całego kraju. Chociaż sprzedawcy decydują się na własne dodatkowe akcenty smakowe, wszystkie chai mają tę samą bazę: czarną herbatę zmieszaną z mlekiem, cukrem i przyprawami, takimi jak kardamon, koper włoski, cynamon i goździki.
Maroccan Mint stała się symbolem kultury marokańskiej na całym świecie. Herbata jest nie tylko istotną częścią tej kultury, ale jest również rozpowszechniona w całej Afryce Północnej. Zwykle podaje się ją przez cały dzień z dodatkiem zarówno słodkich, jak i pikantnych przekąsek. Napar stanowi również jedną z rzadkich okazji, w których do zielonej herbaty dodaje się cukier. Maroccan Mint jest tradycyjnie przygotowywana z zielonej herbaty, cukru i świeżych liści mięty.
Tajwańska Bubble Tea
W przeciwieństwie do swoich odpowiedników, Bubble Tea stanowi najnowszą innowacją w świecie herbat. Jest zazwyczaj przygotowywana z czarnej mrożonej herbaty zmieszanej z mlekiem w proszku i syropem cukrowym. Swój charakterystyczny smak i konsystencję zawdzięcza „bąbelkom”, które w rzeczywistości są małymi kuleczkami tapioki, które zapewniają smakołyk do żucia! Podobnie jak odkrycie herbaty w Chinach, wynalezienie Bubble Tea na Tajwanie również było dziełem przypadku. Herbata ta została odkryta w 1988 roku, kiedy Lin Hsiu Hui wrzuciła do mrożonej herbaty kilka kulek tapioki z deseru fen yuan.
Rosyjska Zavarka
Tradycje herbaciane narodziły się w Rosji w czasach, kiedy to żywność i napoje musiały być rozdzielane tak, aby służyły jak największej liczbie osób. Wtedy właśnie powstała zavarka, mocna czarna herbata parzona w małym metalowym pojemniku zwanym samowarem. Podaje się ją w dużych kubkach, ale nigdy nie napełnia się ich do końca. Rosjanie zazwyczaj piją czystą herbatę, ale gospodarze oferują mleko, cukier, a także przekąski. Podawanie zavarki bez ciastek, krakersów lub innych zakąsek uważane jest za szalenie niegrzeczne.
Jeśli jesteś miłośnikiem herbaty, powinieneś wypróbować różne rodzaje naparu i przekonać się, który najbardziej Ci smakuje. Wielu koneserów nie wie, że istnieje wiele sposobów przygotowywania i podawania herbaty. Próbowanie nowych połączeń to świetny sposób na poznawanie obcych kultur, przy jednoczesnym ugaszeniu pragnienia!