Jak łączyć herbatę z różnymi potrawami i przekąskami?

Jak łączyć herbatę z różnymi potrawami i przekąskami?

Czasami filiżanka herbaty może nie wystarczyć. Gdy tak się dzieje, dobrze jest zacząć eksperymentować z łączeniem jej z różnymi rodzajami jedzenia. Napary bardzo dobrze komponują się z przekąskami – tymi oczywistymi, a więc z ciastem i bułeczkami, ale też z tymi mniej oczywistymi i dla niektórych dziwnymi np. z hummusem. Z tego bloga dowiesz się jakie jedzenie idealnie łączy się z różnymi odmianami herbat.

Czy dopasowanie intensywności dania do herbaty ma znaczenie?

Herbaty posiadają szeroką gamę smaków-od delikatnych aromatów białej po bogate i głębokie czarnej. Podczas łączenia jej z jedzeniem, ważne jest, aby waga i intensywność akcentów naparu i potrawy, z którą go łączysz, były na tym samym poziomie. Na przykład do czerwonego mięsa świetnie pasuje czarna herbata, ponieważ oba przykłady mają intensywny smak. Jednak połączenie białej herbaty z bogatym curry może przynieść efekt przeciwny do zamierzonego, ponieważ intensywny smak potrawy może przyćmić subtelne nuty napoju.

Herbata w pięknej szklance i świeżo upieczone babeczki

Jakie jedzenie idealnie pasuje do danego rodzaju herbaty?

Czarna herbata – ze względu na sposób przetwarzania, charakteryzuje się cierpkimi, drzewnymi i słodowymi nutami. Intensywność herbaty sprawia, że napar dobrze komponuje się z żywnością, o bogatych i ciężkich smakach t.j;

  • Czerwone mięso
  • Desery
  • Pikantne dania
  • Czekolada
  • Ciasta

  

Zielona herbata – ponieważ jest przetwarzana w celu wydobycia surowego aromatu, herbata ta ma ziemisto-roślinną gamę smakową. Dzięki temu dobrze komponuje się z żywymi, świeżymi składnikami t.j;

  • Sałatki
  • Sushi
  • Ryby o białym mięsie
  • Białe mięso
  • Ryż
  • Warzywa na parze
Kubki zielonej herbaty podane razem z sushi

Herbata Oolong – ogólnie ma dymny smak. Ale w zależności od sposobu przetwarzania może on być mocny lub lekki. Jaśniejsze herbaty oolong powinny być łączone z lżejszymi smakami, a te ciemniejsze powinny być łączone z mocniejszymi nutami.

Lekki oolong: owoce morza, owoce

Ciemny oolong: wędzone mięso, granola, pieczone warzywa, naleśniki

  

Herbata biała - ma najłagodniejsze nuty ze wszystkich herbat. Dlatego napar należy bardzo ostrożnie łączyć z jedzeniem, ponieważ można ją łatwo przyćmić mocnymi smakami.

  • Łagodne sery (np. Chevre)
  • Ryby o białym mięsie
  • Lekkie desery
  • Ogórek

   

Herbaty owocowe - ze względu na swój złożony i żywy smak, dobrze komponują się z wieloma różnorodnymi potrawami t.j;

  • Gorzka czekolada
  • Złożone desery

 

Połączenie herbaty z pasującymi do niej potrawami może naprawdę zmienić zasady gry. Eksperymentowanie to najlepszy sposób na znalezienie dodatków do naparów, które nie tylko podbiją Twoje kubki smakowe, ale też urozmaicą Twoje posiłki.


Starszy post Nowszy post

zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed publikacją