Jak łączyć herbatę z różnymi potrawami i przekąskami?
Czasami filiżanka herbaty może nie wystarczyć. Gdy tak się dzieje, dobrze jest zacząć eksperymentować z łączeniem jej z różnymi rodzajami jedzenia. Napary bardzo dobrze komponują się z przekąskami – tymi oczywistymi, a więc z ciastem i bułeczkami, ale też z tymi mniej oczywistymi i dla niektórych dziwnymi np. z hummusem. Z tego bloga dowiesz się jakie jedzenie idealnie łączy się z różnymi odmianami herbat.
Czy dopasowanie intensywności dania do herbaty ma znaczenie?
Herbaty posiadają szeroką gamę smaków-od delikatnych aromatów białej po bogate i głębokie czarnej. Podczas łączenia jej z jedzeniem, ważne jest, aby waga i intensywność akcentów naparu i potrawy, z którą go łączysz, były na tym samym poziomie. Na przykład do czerwonego mięsa świetnie pasuje czarna herbata, ponieważ oba przykłady mają intensywny smak. Jednak połączenie białej herbaty z bogatym curry może przynieść efekt przeciwny do zamierzonego, ponieważ intensywny smak potrawy może przyćmić subtelne nuty napoju.

Jakie jedzenie idealnie pasuje do danego rodzaju herbaty?
Czarna herbata – ze względu na sposób przetwarzania, charakteryzuje się cierpkimi, drzewnymi i słodowymi nutami. Intensywność herbaty sprawia, że napar dobrze komponuje się z żywnością, o bogatych i ciężkich smakach t.j;
- Czerwone mięso
 - Desery
 - Pikantne dania
 - Czekolada
 - Ciasta
 
Zielona herbata – ponieważ jest przetwarzana w celu wydobycia surowego aromatu, herbata ta ma ziemisto-roślinną gamę smakową. Dzięki temu dobrze komponuje się z żywymi, świeżymi składnikami t.j;
- Sałatki
 - Sushi
 - Ryby o białym mięsie
 - Białe mięso
 - Ryż
 - Warzywa na parze
 

Herbata Oolong – ogólnie ma dymny smak. Ale w zależności od sposobu przetwarzania może on być mocny lub lekki. Jaśniejsze herbaty oolong powinny być łączone z lżejszymi smakami, a te ciemniejsze powinny być łączone z mocniejszymi nutami.
Lekki oolong: owoce morza, owoce
Ciemny oolong: wędzone mięso, granola, pieczone warzywa, naleśniki
Herbata biała - ma najłagodniejsze nuty ze wszystkich herbat. Dlatego napar należy bardzo ostrożnie łączyć z jedzeniem, ponieważ można ją łatwo przyćmić mocnymi smakami.
- Łagodne sery (np. Chevre)
 - Ryby o białym mięsie
 - Lekkie desery
 - Ogórek
 
Herbaty owocowe - ze względu na swój złożony i żywy smak, dobrze komponują się z wieloma różnorodnymi potrawami t.j;
- Gorzka czekolada
 - Złożone desery
 
Połączenie herbaty z pasującymi do niej potrawami może naprawdę zmienić zasady gry. Eksperymentowanie to najlepszy sposób na znalezienie dodatków do naparów, które nie tylko podbiją Twoje kubki smakowe, ale też urozmaicą Twoje posiłki.