Herbata a napary owocowe. Co je różni?

Z pewnością każdy z nas słyszał pojęcie „herbata owocowa” – jednak czy wiesz co kryje za sobą to pojęcie? Obecnie używa się go zamiennie zarówno do nazywania herbat wzbogaconych o owoce, jak i kompozycji stworzonych głównie z suszonych i kandyzowanych owoców. Co różni te dwa typy napojów?

Zanurzając się w świat pełen złożonych i bogatych smaków cejlońskich herbat, szybko odkryjesz, że nie wszystkie napary są sobie równe. Marka Basilur szczyci się szeroką i zróżnicowaną kolekcją herbat, w której znajdziesz zarówno tradycyjne, bogate esencje, jak i te lżejsze, pełne owocowo-cytrusowych smaków i aromatów. Oto, co je wyróżnia.

 

Czym tak naprawdę jest „herbata”?

Prawdziwa herbata pochodzi z liści i pąków krzewu Camellia sinensis. To właśnie z tej niezwykłej rośliny produkuje się wszystkie rodzaje herbaty. Choć pochodzą one z jednej rośliny, to każda odmiana wyróżnia się zróżnicowanymi bukietami smaków, aromatów i zapachów – a to wszystko za sprawą różnych sposobów wykorzystywania i przetwarzania liści Camellia sinensis.

·         Czarna herbata jest utleniana, aby uzyskać wyrazisty, korzenno-słodowy smak.

·         Zielona herbata jest poddawana kilku etapom. Po zbiorze listki są pozostawione do więdnięcia. Następnie poprzez parowanie lub podgrzewanie zatrzymuje się ich proces utleniania, dzięki czemu napar zyskuje słomkowy kolor oraz świeży, roślinny posmak.

·         Biała herbata / Silver Tips odznacza się minimalnym procesom przetworzenia, który obejmuje jedynie więdnięcie i suszenie listków. Znikoma ingerencja wpływa na subtelny charakter herbaty.

·         Herbata oolong za sprawą częściowej fermentacji plasuje się pomiędzy bukietem czarnej i zielonej herbaty. Jej smak jest gładki z wyraźnie wyczuwalną kombinacją kwiatowo-owocowych nut.

 

Wyżej wymienione rodzaje herbat są bogate w przeciwutleniacze, które wpływają korzystnie na nasze zdrowie oraz naturalną kofeinę. Należy jednak pamiętać, że poziom kofeiny różni się w zależności od odmiany herbaty.

 

Czy herbata owocowa naprawdę jest wytwarzana z listków herbaty?

W tym przypadku to pojęcie może być mylące. Herbata owocowa – zwana również naparem owocowym – w ogóle nie jest wytwarzana z liści herbaty. Jej bazę stanowią przede wszystkim suszone i kandyzowane owoce, które miesza się z kwiatami, ziołami i przyprawami.

Wyobraź sobie płatki hibiskusa, suszone jagody, skórki cytrusów, pąki róż lub trawę cytrynową. Takie kombinacje składników tworzą prawdziwą eksplozję naturalnych smaków i aromatów.

Brak listków herbaty jest równoznaczny z brakiem zawartości kofeiny, dzięki czemu napary owocowe można pić o każdej porze dnia.

 

W przeciwieństwie do tradycyjnej herbaty, napary owocowe są zazwyczaj:

·         Wyraziste w smaku

·         Naturalnie słodkie lub cierpkie

·         Uniwersalne (idealne do picia na ciepło lub z dodatkiem kostek lodu, często używane w koktajlach i deserach)

 

Profile smakowe herbat i naparów owocowych. Subtelność vs intensywność

·         Herbata charakteryzuje się głębokim, złożonym bukietem, w którym królują nuty ziemi, trawy, kwiatów oraz słodowe akcenty.

·         Napary owocowe są bardziej intensywne. Możemy w nich wyróżnić owocową słodycz, orzeźwiające cytrusowe nuty oraz lekko pikantny akcent przypraw.

Oba rodzaje napojów oferują wykwintne podróże sensoryczne, tyle że w zupełnie różnych kierunkach.

 

Owocowa herbata bezkofeinowa Basilur Fruit Infusions Mango Peach z hibiskusem, różą, liśćmi pomarańczy, burakiem, stewią oraz naturalnym aromatem brzoskwini, mango i cytrusów w wygodnych, ekspresowych torebkach.

 

Kiedy sięgnąć po herbatę, a kiedy po napar owocowy?

 

Sytuacja

Najlepszy wybór

Do śniadania / na rozbudzenie Mocna czarna herbata lub orzeźwiająca zielona.
Do popołudniowej przekąski Owocowy napar przygotowany w formie cold brew.
Wieczorny relaks Bezkofeinowy napar owocowy.
Organizowanie przyjęcia / podarowywanie prezentu Starannie dobrany zestaw herbat i naparów, który zaspokoi różne upodobania smakowe.
Walka z upałem Gorąca herbata lub mrożony napar owocowy.

 

Dlaczego warto zaopatrzyć swoją kuchnię w tradycyjną oraz owocową herbatę?

Herbaty i napary owocowe dostarczają różne doznania smakowe, ale obie odmiany napoju są nieodłączną częścią wszechstronnego, wysublimowanego rytuału herbacianego. Zawsze warto być przygotowanym na spontaniczne zachcianki oraz różnego rodzaju okoliczności – dlatego zachęcamy do zaopatrzenia się w oba rodzaje napojów.

W Basilur oferujemy naszym klientom szeroką gamę mieszanek, które celebrują to, co najlepsze z obu światów. W naszym sklepie znajdziesz zarówno klasyczne kompozycje cejlońskich herbat jak i napary owocowe pełne lekkich, orzeźwiających nut

 

Kliknij w link poniżej, aby odkryć asortyment wypełniony bogactwem smaków oraz aromatów herbat zbieranych i komponowanych na Sri Lance:

https://basilur.pl/collections


Starszy post Nowszy post

zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed publikacją