Jak rozpoczęła się historia herbaty w Chinach?
Niedawno świętowaliśmy chiński Nowy Rok i stwierdziliśmy, że to świetny czas, aby porozmawiać o bogatej historii Chin przy herbacie.
W historii Chin wzmianki o herbacie sięgają 5000 lat wstecz. Chociaż pochodzenie picia herbaty nie jest tak naprawdę znane, według większości źródeł początki kultury herbacianej w Chinach rozpoczęły się około 2737 r. p.n.e. Według legendy drugi cesarz Chin, Shennong, przypadkowo odkrył herbatę. Liść z dzikiego drzewa herbacianego wpadł do garnka z wodą, którą cesarz gotował w ogrodzie.
- W czasach dynastii Zhou (1046-256 p.n.e.) zaczęto postrzegać herbatę jako sposób na odświeżenie ciała i oczyszczenie umysłu. Zaczęto suszyć herbaciane liście, aby zachować ich aromat. Pierwsze sposoby parzenia herbaty przypominały bardziej gotowanie, liście były wrzucane do garnka i podawane w postaci gęstej zupy. Jednak ze względu na gorycz, nie zyskała ona dużej popularność.
- W okresie panowania dynastii Han (206 p.n.e. - 220 n.e.) ulepszono zarówno zbieranie, jak i proces przetwarzania liści dzikiej herbaty. Herbata stała się smacznym napojem i była bardzo popularna wśród szlachty.
- W latach dynastii Wei (220-265 n.e.) i dynastii Jin (265-420 n.e.) herbata była spożywana podczas bankietów, towarzyszyła również uczonym podczas filozoficznych i metafizycznych dyskusji. „Świeżość i czystość” herbaty zaczęto bardziej preferować niż „przemoc i upojenie” wina.
Co ciekawe, Chińczycy od wieków nie przepadają za czarną herbatą. Chociaż powszechnie wiadomo, że krzewy herbaciane pochodzą z Chin, czarna herbata jest postrzegana jako import zza zagranicy. Najlepiej ilustruje to fakt, że Chiny - naród, który pije herbatę od ponad 2000 lat, wymyśliły chińskie określenie „czarnej herbaty” (hongcha) mniej niż 200 lat temu. Podczas gdy po polsku mówimy „czarna herbata”, odpowiedni termin w języku chińskim dosłownie oznacza „czerwoną herbatę”.
Jakie są rodzaje chińskich herbat?
Istnieje sześć głównych rodzajów herbaty, które pochodzą z Chin: herbata zielona, herbata czarna, herbata oolong, herbata dark tea i herbata biała, wyróżniające się głównie różnymi metodami produkcji. Każdy rodzaj herbaty porównuje się do pewnych cech ludzkich. Tak więc mówi się, że zielona herbata, prosta i lekka, oznacza scholastykę południowych Chin; czarna herbata, łagodna i powściągliwa, jest raczej kobieca; Herbata oolong, ciepła i trwała, przypomina wytrwałość filozofów, a z kolei herbata dark tea z utrzymującym się posmakiem symbolizuje mądrość osób starszych.
Czy herbata jest częścią chińskiej kultury?
Chociaż ceremonia picia herbaty kojarzy się od razu z Japonią, w rzeczywistości pochodzi z Chin. Proces parzenia herbaty łączy się z filozofią taoizmu, konfucjanizmu i buddyzmu, która zachęca ludzi do odkrywania swojego duchowego świata i oferowania poczęstunku.
Ponadto różne obszary Chin wykształciły własne, unikalne zwyczaje picia herbaty. Na przykład w Guangdong ludzie lubią pić poranną herbatę, w Fujianie wolą herbatę Kongfu, Hunan ma herbatę Lei, mieszkańcy Syczuanu uwielbiają „herbatę z przykrytej miski”, podczas gdy ludzie narodowości Bai częstują swoich gości „trzydniową herbatą”. Tybetańczycy preferują herbatę z masłem, a mieszkańcy Mongolii Wewnętrznej – herbatę mleczną.
Te różnorodne zwyczaje herbaciane składają się na bogatą i głęboką chińską kulturę herbacianą.
Herbata Basilur w hołdzie chińskiej tradycji.
Herbata pozostaje integralną częścią chińskiej kultury od tysięcy lat; była popularna, zanim Egipcjanie zbudowali wielkie piramidy i była przedmiotem handlu z krajami azjatyckimi, jeszcze zanim Europa opuściła średniowiecze. Znaczenie i popularność herbaty w Chinach trwa do dziś i stała się symbolem historii, religii i kultury kraju.
Basilur złożył hołd tej tradycji i kulturze poprzez serię Chinese.