Poznaj herbaty z całego świata
Dla wielu ludzi picie herbaty może być pięknym przeżyciem, środkiem przeciwstresowym, bądź czynnikiem, dzięki któremu możliwe jest doznanie ukojenia. Gdziekolwiek herbata by się nie znalazła, stała się powszechnie znanym napojem, ustępującym pola jedynie wodzie. Ludzie należący do kultur na całym świecie uczynili z niej część swojej codziennej rutyny na swój własny, niepowtarzalny sposób.
Czym są chińskie ceremonie herbaciane?
Herbata powstała w Chinach w czasach dynastii Tang, więc jest częścią tego kraju od czasów starożytnych. Niektórzy ludzie nadal szanują swoje tradycyjne metody moczenia i praktykują je do dziś. Dla nich herbata jest jednym z siedmiu głównych artykułów niezbędnych do życia obok ryżu, sosu sojowego, soli, oleju, octu i drewna opałowego.
Ludzie ci piją głównie zieloną herbatę, która jest najstarszą z herbat spożywanych przez Chińczyków. Żółta herbata otrzymywana przez suszenie wilgotnych liści daje po zaparzeniu złocisty odcień. Aromatyczny napar jest bardzo chwalony za jakość i był serwowany nawet chińskim cesarzom, ponieważ żółty jest tradycyjnym kolorem cesarskim. Ich ceremonie są bardzo dostojne i piękne. Wdzięczne i powolne ruchy rąk kelnerów stanowią hipnotyzujący występ.
Jak wygląda niemiecki świat herbaty?
Niemcy to kraj, który kocha herbatę. Niezależnie od tego, czy towarzyszy im uczucie melancholii, radosny nastrój, czy złe samopoczucie, jest ona idealnym napojem w każdej sytuacji! W 1778 roku herbata była tańsza niż piwo, więc ludzie zaczęli pić więcej ciepłych naparów. To zaniepokoiło pruskiego monarchę na tyle, że przyjął politykę przeciwko herbacie! Ciekawie zrobiło się, gdy podjęto działania wobec osób kradnących ją. Było ich na tyle dużo, że już po dwóch latach od wprowadzenia zakazu, władze musiały go wycofać.
Niemcy piją dużo czarnej herbaty (Schwarztee) i herbaty owocowej (Fruchttee), które zawsze pojawiają się podczas specjalnych okazji. Filiżanka naparu to podstawa codziennego życia w Niemczech. Są więc otwarci na nią bez względu na porę dnia. Ich zdaniem jest to kojący napój, który przynosi wytchnienie. Również doskonale zdają sobie sprawę z leczniczych właściwości parzenia herbaty, co stanowi kolejny powód, dla którego jest ona dla nich bardzo kusząca!
Jakie są najpopularniejsze indyjskie herbaty?
Mieszkańcy Indii w XII wieku uważali herbatę za dziką roślinę, która dopiero co wyrosła na ich ziemiach. Warzyli liść, mimo że nie wiedzieli, czym właściwie jest. Teraz Indie są jednym z największych producentów herbaty. Dobrze znane rodzaje naparu, takie jak Assam i Darjeeling, są uprawiane i zbierane, a prawie 70% ich zbiorów jest przez nie konsumowanych, a tylko reszta jest eksportowana.
Herbata Assam idealnie wpasowuje się w typ napoi śniadaniowych takich jak English Breakfast i Irish Breakfast. Odważny, rześki, słodowy smak i jasny kolor są tego powodem. Herbata Darjeeling wymaga tylko dwóch górnych liści i pąku drzewa. W jej produkcji wykorzystywane są dawne techniki, a napar ma owocowy smak z nutami cytrusów. Słodki piżmowy smak jest podobny do wina Muscat, co nadaje mu tytuł „Szampana wśród herbat”. Z tego powodu Darjeeling zyskał bardzo dobrą reputację dzięki doskonałej jakości, która podkreśla jego znaczenie na całym świecie.
Jaka jest najbardziej znana marokańska herbata?
Herbata miętowa Maghrebi, znana również jako marokańska, to napar zrobiony z zielonej herbaty, liści zielonej mięty, cukru i wrzącej wody. Jest powszechna w regionie Maghrebu (Afryka Północno-Zachodnia), a także obecnie rozpowszechniona jest w Afryce Północnej. Herbata miętowa zajmuje centralne miejsce w życiu Marokańczyków, przybiera ceremonialne formy. Napój przygotowany przez głowę rodziny podawany jest gościom na znak życzliwości.
Poznawanie herbat z różnych zakątków świata to długa podróż, w której kryje się wiele faktów i niespodzianek. Jednak ważne jest to, że ludzie z różnych krajów cieszą się filiżanką herbaty na swój własny, niepowtarzalny sposób, a moment jej parzenia i spożywania staje się najwspanialszym uczuciem.