Herbata cejlońska – historia i opowieść o dziedzictwie
Sri Lanka, tropikalna wyspa na Oceanie Indyjskim, jest znana na całym świecie pod wieloma nazwami, takimi jak Serendib, Taprobane i Ceylon. Nazwa „Serendib” dała językowi angielskiemu słowo „serendipity”, które oznaczało „powitalną niespodziankę”. Niemniej jednak „Ceylon Tea” była niewątpliwie kluczowym czynnikiem, który pomógł uczynić „Ceylon” powszechnie znaną marką na całym świecie.
W jaki sposób powstały na wyspie pierwsze plantacje herbaty?
Biorąc pod uwagę, jak skuteczne są uprawy herbaty na Sri Lance, zaskakująca może być informacja, że jej narodziny na wyspie były całkowicie przypadkowe. Można nawet stwierdzić, że nastąpiły one w skutek śmierci przemysłu kawowego. Uprawa plantacji kawy została wprowadzona w XIX wieku przez Brytyjczyków, kiedy to Sri Lanka była ich kolonią. Tereny te kwitły tylko przez kilka lat, do momentu, w którym zostały dotknięte wyniszczającą chorobą. Była to katastrofa dla gospodarki wyspy, ponieważ kawa była kluczowym generatorem dochodów. W rezultacie władze kolonialne zostały zmuszone do poszukiwania alternatywy. To właśnie wtedy James Taylor zasadził pierwszą uprawę herbaty na zaledwie 19 akrach ziemi zwanej „Loolecondera Estate” w pobliżu Hill Capital of Kandy. Nowe uprawy stały się kamieniem milowym, który na zawsze zmienił gospodarkę i kulturę kraju. Inni plantatorzy poszli w ich ślady i do 1877 roku pierwszą zarejestrowaną wysyłką herbaty był transport do Anglii. W ciągu dekady na ruinach przemysłu kawowego zbudowano nowy, dobrze prosperujący przemysł herbaciany.
Jakie są znaki rozpoznawcze herbaty?
Znakiem rozpoznawczym herbaty cejlońskiej jest jej niezrównana jakość. Dała ona początek przesłance, że napar ten jest „najczystszą herbatą” na świecie. Do kluczowych czynników, wpływających na jakość napoju, należą unikalne techniki ręcznego skubania, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dzięki nim zrywane są tylko najświeższe pąki. Komercyjny zbiór maszynowy nie może zagwarantować takiej jakości. Te wysokie standardy pomogły herbacie cejlońskiej dorównać najlepszym herbatom na świecie i zdobyć solidną wiedzę na temat ich światowego eksportu. Obecnie stanowi ona jeden z głównych filarów gospodarki Sri Lanki, generując ponad 200 miliardów rupii przychodów z eksportu, dzięki czemu zapewnia bezpośrednie i pośrednie dochody tysiącom mieszkańców wyspy Cejlon.
W jakich warunkach uprawiana jest herbata?
Produkowana jest w niezrównanym środowisku o idealnych warunkach klimatycznych, które umożliwiają całoroczne zbiory. Mieszanka pogody; deszczu, mgły i okresów suszy połączonych z ręcznym zbieraniem zaowocowała szeregiem odrębnych i wyśmienitych smaków. Na Sri Lance herbata jest uprawiana w 6 różnych regionach w całym kraju. Mianowicie są to Nuwaraeliya, Kandy, Dimbula, Radella, Ruhuna i Uva. Różne klimaty, wysokości i rodzaje gleby sprawiają, że w każdym z tych miejsc produkowane są herbaty o innym charakterze i smaku.
Co wyróżnia herbatę cejlońską?
Czysta herbata cejlońska wyróżnia się na tle innych naparów w całej okazałości! Hipnotyzujący smak oderwie Cię od codziennego stresu; wystarczy wypić jej mały łyk. Na Sri Lance ludzie piją herbatę tak często, jak to tylko możliwe, ponieważ filiżanki świeżego napoju pragnie każdy. Dlatego historia herbaty sięga osławionej przeszłości, w której to dumni członkowie rodziny królewskiej doświadczyli wspaniałego smaku cejlońskiej esencji.
Tropikalna wyspa zapewnia najlepszą żyzną glebę i kwitnące krzewy herbaciane. Tworzy to nam możliwość picia kilku różnych odmian, takich jak herbata czarna, zielona i biała. Pierwsza z nich nigdy nie była wyborem dla mieszkańców Sri Lanki, ale koniecznością, ponieważ towarzyszy im od dzieciństwa do okresu dorosłości! Czarna herbata z dodatkiem mleka i cukru to sposób, w jaki rozpoczynają dzień, a wieczory uzupełniają filiżanką ciepłego mlecznego naparu, która przynosi rozluźnienie. Mocna czarna herbata jest przez miejscowych nazywana po prostu „zwykłą herbatą”. Zazwyczaj piją ją po południu przed obiadem, trzymając w dłoniach trochę cukru do lizania i popijania. Prosta praktyka jest dla nich rozkoszą.
Połączenie herbaty cejlońskiej i tropikalnych owoców Sri Lanki daje początek gamie mieszanek, które są bogate i soczyste (herbata o smaku owocowym). Popyt na poranne herbaty, takie jak herbata Earl Grey, stale rośnie, dlatego są bardzo popularne. Wyrazisty, niezastąpiony smak uzyskuje się przy użyciu herbaty cejlońskiej, co tłumaczy jej wysoką jakość i wyborny aromat.
Duma i radość kraju, herbata, która nie straci swojej reputacji, jest otoczona szczególną opieką. Od starannie sadzonej, zbieranej, produkowanej po pakowaną, herbata cejlońska trafia do Twoich rąk po wielu troskliwych i starannych działaniach. Herbata cejlońska pozostaje wierna w naszych sercach i to wielki zaszczyt, że możemy ją spożywać do dziś!