Nuwara Eliya – Mała Anglia Sri Lanki!
Nuwara Eliya, nazywana „Małą Anglią” Sri Lanki ze względu na chłodny klimat i bungalowy w stylu kolonialnym. Położona jest na wysokości 1868 m n.p.m., na mglistych wzgórzach środkowej Sri Lanki. Europejski styl budownictwa Nuwara Eliya wynika z tego, że miasto było kiedyś azylem dla kolonialnych plantatorów oraz osób z wyższych sfer. Wyjątkowa lokalizacja regionu zapewnia podręcznikowe warunki dla plantacji herbaty.
Jak uprawia się herbatę Nuwara Eliya?
Czy wiesz, że Nuwara Eliya została pierwotnie przeznaczona na plantacje kawy? Europejczycy, którzy osiedlili się w tym regionie, dostrzegli duży potencjał górzystego obszaru. Niestety, warunki panujące na tak dużej wysokości okazały się zbyt trudne dla kawy, a częste deszcze niszczyły jej uprawy. Po niepowodzeniach plantatorzy zdecydowali się rozpocząć uprawę herbacianych krzewów. W rezultacie, od wczesnych lat siedemdziesiątych XIX wieku, Nuwara Eliya rozpoczęła swoją podróż, aby stać się jednym z najlepszych regionów uprawy herbaty na wyspie. To właśnie z tej części Sri Lanki pochodzi słynny „szampan” wśród herbat. Z tego powodu jest to najbardziej znany region uprawy herbaty na Sri Lance i serce przemysłu herbacianego na wyspie.
Chłodne i orzeźwiające powietrze oraz umiarkowane opady deszczu (z wyjątkiem pory suchej od lutego do kwietnia) zapewniają wyjątkowy klimat, który pomaga w produkcji herbaty uważanej za najlepszą herbatę na świecie. Ze względu na swój wyjątkowy, łagodny klimat, herbata Basilur Nuwara Eliya to najlżejszy napar z Ceylon Teas o delikatnym zapachu i złocistym odcieniu.
Jak przetwarzana jest herbata z Nuwara Eliya?
Herbata z Nuwara Eliya jest przetwarzana według specjalnych procedur, które obejmują od dwóch do siedmiu etapów. Dodanie lub wykluczenie, któregokolwiek z nich sprawia, że finalnie otrzymany zostanie inny rodzaj herbaty. Każda z tych procedur jest przeprowadzana w klimatyzowanych obiektach, aby uniknąć negatywnego wpływu nadmiernej wilgoci i wahań temperatur.
Możemy wyróżnić trzy główne etapy, przez które przechodzi większość herbat pochodzących z Nuwara Eliya.
- Withering – polega na wstępnym suszeniu świeżych liści herbaty w celu zmniejszenia w nich zawartości wilgoci i umożliwienia rozwoju związków smakowych.
- Fixing lub „kill green” – odnosi się do procesu, który polega na brązowieniu enzymatycznym wysuszonych liści poprzez zastosowanie kontrolowanego ciepła. Uważa się, że im dłużej trwa ten etap, tym bardziej aromatyczna będzie herbata. Ta procedura przeprowadzana jest przy produkcji herbat zielonych oraz żółtych.
- Drying – na koniec każda herbata musi zostać wysuszona, aby usunąć resztki wilgoci i uzyskać liście nadające się do przechowywania. Metoda ogrzewania może radykalnie zmienić smak herbaty. Najczęściej jest to zauważalne w przypadku suszenia na węglu drzewnym, który nadaje herbacie bogaty smak.
Po wysuszeniu herbata jest gotowa do pakowania i wysyłki na cały świat. Wykorzystując możliwość dodania lub odejmowania poszczególnych kroków, z jednego liścia można stworzyć dowolny rodzaj herbaty. Mieszając te kroki w nietradycyjny sposób, nasz zespół Basilur wciąż wymyśla nowe sposoby na tworzenie ciekawych herbat o niepowtarzalnych smakach.
Czy Nuwara Eliya jest herbacianą stolicą Sri Lanki?
Nuwara Eliya można zdecydowanie uznać za herbacianą stolicę Sri Lanki i mówi się, że „Nuwara Eliya jest dla herbaty cejlońskiej tym, czym szampan dla francuskiego wina”. Uznany przez koneserów herbat za najlepszy na świecie, napar jest jasny, a jednocześnie zapewni niepowtarzalny smak i aromat. Napar w filiżance jest najjaśniejszym ze wszystkich rodzajów cejlońskich herbat, o złocistym odcieniu i delikatnie aromatycznym smaku.
Spróbuj herbaty Basilur Nuwara Eliya.