Jak zmieniają się preferencje dotyczące smaku herbaty w zależności od pory roku?
Podobnie jak w przypadku posiłków i napojów, istnieją różne rodzaje herbaty cejlońskiej, które przeznaczone są dla każdej pory roku: lato, jesień, zima i wiosna. Podobnie jak miłośnicy kawy wybierają napoje mrożone w ciepłe dnia, a dyniowe przyprawy na jesień, istnieją również odpowiednie pory roku na picie określonych herbat. Według wierzeń tradycyjnej chińskiej medycyny wiele pokarmów i smaków można sklasyfikować na podstawie ich właściwości rozgrzewających lub chłodzących. W wielu kulturach równoważenie chłodzenia i ogrzewania jest podkreślane jako osiągnięcie promiennego zdrowia, które można osiągnąć tylko poprzez utrzymanie neutralnego stanu organizmu. Innymi słowy, Twoje ciało nie powinno być ani za bardzo rozgrzewane, ani wychładzane. Oto przewodnik po różnych rodzajach herbat, które możesz pić w zależności od pory roku.
Jakie herbaty pije się na wiosnę i w lato?
Wiosna to czas nowych początków i czas eksperymentów. Jest to również czas na odświeżenie zapasu herbaty. Niestety zdarzają się również chłodniejsze dni, kiedy nadal potrzebna jest odrobina pocieszającego ciepła. Wiosna i lato to cieplejsze miesiące, więc konsumpcja chłodniejszych potraw wzrasta. Te chłodniejsze potrawy, takie jak owoce cytrusowe, ogórek, arbuz i mięta charakteryzują się rześkim i świeżym smakiem. Zielone i białe herbaty są również klasyfikowane jako żywność chłodząca, a zatem idealna na wiosenne i letnie miesiące. Herbata Basilur Spring Tea to wysokiej jakości zielona herbata cejlońska z dodatkiem wiśni i ananasa, która ucieleśnia smak ciepłych wiosennych dni.
Wiele ziołowych herbat wzbogaconych o owocowe aromaty doskonale sprawdza się jako chłodzące napary na gorące letnie dni. Herbaty z dodatkiem trawy cytrynowej, tymianku i mniszka lekarskiego zyskują coraz większą popularność, łącząc w sobie orzeźwiające właściwości i unikalny ziołowy smak. Herbata Basilur Summer Tea to urocze połączenie świeżej zielonej herbaty sencha, dzikiej truskawki i kolorowych płatków kwiatów, które pozwolą Ci się ochłodzić i cieszyć idealnym, beztroskim letnim wieczorem z bliskimi.
Które herbaty warto wybierać jesienią i zimą?
Podczas chłodnych pór roku, czyli jesieni i zimy, tendencją jest spożywanie bardziej rozgrzewających potraw. Rozgrzewające jedzenie charakteryzuje się bogatymi, intensywnymi smakami. Do tej kategorii zaliczają się przyprawy takie jak czarny pieprz, imbir, kardamon, cynamon, goździki, koperek i gałka muszkatołowa, a także herbata czarna i kawa. Rozgrzewające potrawy pomagają zabezpieczyć się przed chłodem jesieni i zimy. Herbata czarna i oolong są doskonałym wyborem na chłodniejsze miesiące, podobnie jak ziołowe herbaty zawierające ciepłe przyprawy zimowe. Basilur Masala Chai, zainspirowana indyjską tradycją, to aromatyczna mieszanka bogata w naturalne przyprawy, takie jak kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa i imbir, połączona z czystą cejlońską herbatą czarną. Jest to klasyczny napój zimowy. Ta herbata zabierze Cię w podróż pełną uroku starego świata.
Podczas gdy piękne liście klonu zmieniają się w intensywną czerwień i ognistą żółć podczas jesieni, herbata Basilur Autumn Tea przynosi Ci najwyższej jakości czarną herbatę cejlońską, wzbogaconą kuszącym smakiem syropu klonowego, który oferuje uspokajający i kojący aromat oraz gładki, jedwabisty smak. Z kolei herbata zimowa Basilur Winter Tea to doskonałe połączenie czarnej herbaty z owocami żurawiny, które nadają jej intensywny, owocowy aromat. Smak żurawiny nadaje herbacie ciepły aromat i obfity smak, który można docenić w chłodny zimowy wieczór.
Smak, zapach i aromat herbaty powinien zmieniać się w zależności od pory roku. Każda pora roku niesie ze sobą swoje unikalne smaki, dlatego następnym razem, gdy będziesz pił herbatę Basilur, spróbuj rozpoznać nuty charakterystyczne dla danej pory roku.