Herbata cejlońska - co sprawia, że jest tak wyjątkowa?

Herbata cejlońska zyskała światowe uznanie za swoje zróżnicowane bukiety smaków, wyjątkowe aromaty oraz bogate dziedzictwo. Osiągnięcie tych wszystkich cech jest możliwe, dzięki uprawom, które prowadzone są na różnych wysokościach Sri Lanki – od nizin, przez wyżyny, a kończąc na wysokogórskich terenach sięgających aż 2000 m. n.p.m.

 

W przeciwieństwie do herbat z innych regionów, herbata cejlońska jest ceniona za różnorodność warunków geologicznych i klimatycznych, w których rośnie, a które różnią się na całej wyspie. Chwali się także tradycyjne metody uprawy i zbiorów zapewniające to, że każdy listek traktowany jest z należytą starannością i ostrożnością.

 

Wiele czynników sprawia, że herbata cejlońska wyróżnia się na tle pozostałych gatunków. Przyjrzyjmy się aspektom, które nadają jej wyjątkowości i unikatowego charakteru!

 

Krzewy herbaty; w tle kaskada wody spływająca z wodospadu.

   

Jedyne w swoim rodzaju środowisko

Środowisko, a więc czynniki takie jak gleba, wysokość nad poziomem morza oraz klimat mają znaczący wpływ na unikalne cechy herbaty cejlońskiej. Regiony, na których znajdują się plantacje herbaty - Uva, Dimbula czy Nuwara Eliya - oferują odmienne warunki wzrostu ze względu na zróżnicowaną wysokość i czynniki klimatyczne. Jedyny w swoim rodzaju terroir – splot warunków geologicznych i klimatycznych nadający ściśle określony i niepowtarzalny charakter – odznacza się wysokim poziomem wilgotności, który waha się od 60% do 90% przez cały rok. Jest on niezbędny do utrzymania odpowiedniego poziomu wilgotności w liściach herbaty, a co za tym idzie zachowania ich bogatego i złożonego smaku.

 

Niska temperatura stanowi kolejny kluczowy czynnik. Wysokogórskie regiony, takie jak Nuwara Eliya, znane są z chłodniejszego klimatu, który spowalnia wzrost krzewów herbacianych. Wydłużenie tego okresu pozwala na rozwinięcie bardziej zniuansowanych bukietów smakowych. Natomiast obszary położone na nizinach, np. Dimbula, charakteryzują się cieplejszą pogodą, dzięki której herbaty nabierają mocnych, pełniejszych nut.

 

Istotne są również opady deszczu, które są zjawiskiem pogodowym występującym regularnie na Sri Lance. Dzięki nim krzewy herbaciane otrzymują odpowiednie nawodnienie, co jest kluczowym aspektem dla produkcji wysokiej jakości herbaty. Opady deszczu wpływają na ogólny stan zdrowia roślin i gleby, a także na smak oraz charakter produktu końcowego.

Mapa Sri Lanki (Cejlonu), na której wyznaczono poszczególne regiony związane z produkcją herbaty.

Wzajemne oddziaływanie wyżej wymienionych czynników wpływa na proces tworzenia różnorodnych profili smakowych herbaty. Odrębne sploty warunków geologicznych i klimatycznych poszczególnych regionów przyczyniają się do złożoności i wyjątkowości herbaty cejlońskiej, co czyni z niej cenioną odmianą na całym świecie.

 

Tradycyjne metody uprawy i przetwarzania

Jednym z kluczowych aspektów wpływających na jakość herbaty cejlońskiej jest przestrzeganie tradycyjnych metod uprawy oraz przetwarzania. Liście herbaciane są w większości zbierane ręcznie, co jest gwarantem wybierania tylko tych najdelikatniejszych. W tym momencie warto wspomnieć o technice „zrywania dwóch liści i pączka”. Ta skrupulatna metoda ręcznego zbierana opiera się na wybieraniu młodych listków z górnej części krzewu i delikatnego pączka z każdego pędu herbaty. Za jej sprawą wybierane są tylko najświeższe i najbardziej aromatyczne części rośliny.

 

Technika ta w znacznym stopniu różni się od maszynowego zbioru herbaty. Proces ręcznego zbierania listków jest niezwykle pracochłonny, ale to właśnie za jego sprawą listki zachowują świeżość oraz pełnię smaku – w przeciwieństwie do zautomatyzowanego zbioru, z którego herbata jest mniej wyrazista. Kolejną zaletą ręcznych zbiorów jest to, że umożliwiają one pozostawienie starszych i twardszych liści na krzaku, aby te dalej rosły, co wpływa na poprawę ogólnego stanu zdrowia rośliny.

 

Plantacja herbaty na Sri Lance.

  

Nasza herbata cejlońska przetwarzana jest w zgodzie z tradycyjnymi technikami opartymi na ręcznych zbiorach. Po tym etapie listki przechodzą przez skrupulatny proces więdnięcia, zwijania, utleniania oraz suszenia. Poziom utlenienia może się różnić, co jest jak najbardziej korzystne dla miłośników gorących naparów – zróżnicowany poziom daje nam różne rodzaje herbaty cejlońskiej: czarną, zieloną i białą. Wszystkie znane są ze swojego wykwintnego, bogatego smaku oraz przyjemnego aromatu.

 

Zróżnicowane profile smakowe

Herbata cejlońska doceniana jest na całym świecie za szeroką gamę smaków, które oferuje – od subtelnych i żywych po pełne, głębokie z wyczuwalnymi słodowymi nutami.

 

  • Czarna herbata cejlońska: to najsłynniejsza odmiana, która kojarzona jest z wyrazistym, bogatym smakiem o lekko cytrusowym zwieńczeniu.
  • Zielona herbata cejlońska: oferuje delikatniejsze, bardziej orzeźwiające nuty z subtelną słodyczą.
  • Biała herbata cejlońska: jest najrzadsza i najdroższa. Ceni się ją za łagodny, niemal miodowy posmak, który odznacza się niezwykle przyjemną gładkością.

 

Różnorodność profilów smakowych stanowi kolejny czynnik sprawiający, że herbata cejlońska jest tak wyjątkowa. W ramach tylko jednego rodzaju herbata oferuje miłośnikom naparów szeroką gamę smaków, np. herbaty wysokogórskie z regionu Nuwara Eliya znane są ze swojego lekkiego, delikatnego smaku z kwiatowymi akcentami, często określane są mianem „szampana wśród herbat”; tymczasem herbaty nizinne, np. z regionu Ruhuna, dają mocniejszą esencję o złożonym smaku.

 

Takie zróżnicowanie umożliwia zaspokojenie gust ogromnego grona miłośników herbat.

 

Podstawa doskonałości herbaty cejlońskiej

Przemysł herbaciany na Sri Lance opiera się na silnym fundamencie badań, rozwoju i restrykcyjnych zasad uprawy, co przekłada się na reputację herbaty cejlońskiej na całym świecie. Rząd Sri Lanki oraz wiodące firmy herbaciane nieustannie inwestują w najnowocześniejsze badania w celu doskonalenia technik uprawy, poprawy zrównoważonego rozwoju oraz dostosowania się do globalnych wymagań rynkowych. To zaangażowanie w innowację pomaga w zachowaniu świeżości i jakości herbaty cejlońskiej, spełniając tym samym najwyższe międzynarodowe standardy.

    

Proces ręcznego zbierania świeżych, delikatnych listków herbaty cejlońskiej.

     

Ściśle określone metody regulują każdy aspekt produkcji herbaty – od uprawy aż po przetwarzanie jej i eksport. Stale wprowadzane innowacje w takich obszarach jak zwalczanie szkodników, odporność na zmiany klimatyczne oraz zrównoważone rolnictwo są kluczowe dla utrzymania statusu Sri Lanki jako czołowego producenta herbaty na świecie.

 

W Basilur Tea prezentujemy oddanie jakości naszych produktów. Można to dostrzec w procesie produkcji naszych herbat – a dokładniej w ręcznie zbieranych i zwijanych listkach, co stanowi wyraz zachowania tradycyjnego rzemiosła i naturalnego smaku.

 

Dzięki połączeniu postępu opartego na badaniach i nowoczesnych metod, Sri Lanka wciąż wyznacza światowy punkt odniesienia w kwestii najwyższej jakości herbat.

 

Plantacja herbaty, na której znajduje się grupka osób ręcznie zbierających świeże, delikatne listki herbaty.

   

Jesteśmy dumni z produkcji jednych z najlepszych herbat cejlońskich oraz z tego, że możemy podzielić się ze światem bogatym dziedzictwem herbacianym Sri Lanki. Herbaty marki Basilur Tea pochodzą z różnych regionów wyspy, dzięki czemu oferują zróżnicowane bukiety smaków i wyjątkowe aromaty. Ręczne zbiory oraz starannie przeprowadzane metody przetwarzania przekładają się na wysoką jakość produktów, dzięki którym masz możliwość skosztować różnorodne bukiety – od wyrazistego smaku czarnej herbaty po subtelniejsze nuty zielonej.

Unikatowe warunki klimatyczne, staranne metody uprawy, a także przetwarzania oraz zróżnicowanie smaków i aromatów sprawiają, że herbata cejlońska jest naprawdę wyjątkowa.

 

Zapoznaj się z naszym bogatym asortymentem herbat! Kliknij w link poniżej i odkryj pełen katalog herbacianych kolekcji marki Basilur:

https://basilur.pl/collections


Starszy post Nowszy post

zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed publikacją