Czym jest Sencha?
Kiedy myślimy o zielonej herbacie, myślimy po prostu o zwykłej, zielonej herbacie! Jednak wiele osób nie wie, że istnieją jej różne rodzaje. Niektóre z tych rodzajów to matcha, gunpowder i sencha, o których być może już wiesz. Tym, co odróżnia te zielone herbaty od siebie, jest wzrost rośliny, produkcja i przetwarzanie. Teraz, omówimy ten, o którym mówi się najwięcej. Zielona herbata Sencha jest bardzo znanym naparem i jednocześnie jest najpopularniejszą zieloną herbatą w Japonii. Oto przewodnik Basilur Tea Mastera ukazujący, dlaczego tak jest, a także informujący o jej pochodzeniu i sposobie, w jaki ją produkują.
Jak rozpoczęła się historia Senchy?
Zielona herbata i ogólnie wszystkie herbaty istnieją już od jakiegoś czasu, ale dopiero w XVII wieku po raz pierwszy użyto senchy. Została wtedy sprowadzona do Japonii z Chin. Wcześniej matcha była ulubionym napojem w Japonii. Jednak po wprowadzeniu, sencha zyskała popularność wśród Japończyków. Stało się tak, ponieważ herbata nie wymagała żadnego wcześniejszego przygotowania, w przeciwieństwie do innych naparów, więc można było się nią delektować tak szybko, jak to możliwe. Obecnie wciąż jest ulubieńcem. W rzeczywistości aż 80% całej herbaty pochodzącej z Japonii to sencha.
Jak wygląda przetwarzanie zielonej herbaty Sencha?
Podobnie jak w przypadku większości innych herbat, proces tworzenia zielonej herbaty Sencha rozpoczyna się od rośliny Camellia Sinensis. Tym, co wyróżnia Senchę spośród innych zielonych herbat, jest fakt, że jest wytwarzana z liści, które rosną w bezpośrednim świetle słonecznym. Liście te są zazwyczaj najmłodszymi liśćmi rośliny i wnoszą do zielonej herbaty najwyższej jakości smaki. Zwykle liście te są zbierane w pierwszym lub drugim rzucie. Ale pierwszy rzut zazwyczaj przynosi najwyższą jakość Senchy.
Po procesie uprawy i zrywania liście przenoszą się na plantację. To tutaj dzieje się większość akcji. Po pierwsze, proces gotowania na parze rozpoczyna się natychmiast, aby zapobiec utlenianiu. Wpływa ono drastycznie na herbatę. Jeśli liście są częściowo utlenione, stają się herbatą oolong. Całkowicie utlenione liście stają się czarną herbatą, a zielona nie ma utleniania. Idąc dalej, liście przechodzą do procesu suszenia i walcowania. To tutaj herbata nabiera kształtu i smaku, gdy przemieszczają się do cylindrów, aby wyschnąć i ulec rozkładowi. W rezultacie kształt liści jest igiełkowaty, a smak jest świeży.
Inne sposoby przygotowania liści mogą skutkować różnymi rodzajami herbaty sencha. Niezależnie od rodzaju, nie wymaga ona zbyt wiele obróbki. Dzięki temu herbata zachowuje wszystkie swoje wartości odżywcze i wspaniałe właściwości.
Sencha vs Matcha
Nie można mówić o zielonej herbacie bez omówienia herbat Matcha i Sencha. Matcha zwykle występuje w postaci sproszkowanej, podczas gdy Sencha to często sypana herbata liściasta. Jedną z największych różnic między tymi dwiema herbatami jest fakt, że sencha jest wytwarzana z liści herbaty rosnących w bezpośrednim świetle słonecznym, podczas gdy matcha jest wytwarzana z liści herbaty rosnących w cieniu. Ma to duży wpływ na różne cechy tych dwóch herbat, zwłaszcza smak i wartość odżywczą. Ze względu na bezpośrednią ekspozycję na słońce Sencha zawiera wiele przeciwutleniaczy katechinowych. Z drugiej strony matcha zawiera więcej teaniny i kofeiny ze względu na brak ekspozycji na słońce.
Pod względem smaku zielona herbata sencha ma podnoszący na duchu i orzeźwiający smak. Daje orzechowo-owocowy posmak, dzięki czemu świetnie nadaje się do mrożonej herbaty. W przypadku matchy smak jest gładki i pikantny, z niewielkim posmakiem. Obie herbaty mają jednak nieco ziemisty smak. Pod względem koloru sencha jest bardziej ciemnozielona, podczas gdy matcha w proszku jest jasnozielona.
Sencha to świetny napar do spróbowania, jeśli jeszcze nigdy nie piłeś zielonej herbaty. Ze wszystkimi zaletami i orzeźwiającym smakiem może być idealnym napojem na dobry początek dnia.