Czym wyróżnia się czarna herbata?
Cztery rodzaje herbaty - biała, oolong, zielona i czarna - są wytwarzane z rośliny Camellia Sinensis, ale ich smaki różnią się od siebie. Dzieje się tak, ponieważ są one przetwarzane w różny sposób w celu osiągnięcia różnych poziomów utlenienia. Czarna herbata jest bardziej utleniona niż pozostałe trzy rodzaje, dlatego jej smak utrzymuje się przez kilka lat, podczas gdy zielona może stracić swój smak w ciągu roku lub kilku. Cejlon (Sri Lanka) jest najbardziej znany z mocnej i aromatycznej czarnej herbaty!
Tym, co jeszcze odróżnia czarną herbatę Ceylon od zielonej, jest to, że podczas procesu produkcyjnego liście mogą się całkowicie utlenić, zanim zostaną poddane obróbce cieplnej i wysuszeniu. Podczas utleniania tlen wchodzi w interakcję ze ścianami komórkowymi krzewu herbacianego, zmieniając kolor liści z ciemnobrązowego na czarny, z którego słyną liście czarnej herbaty. Utlenianie zmienia również jej profil smakowy, pomagając dodać nuty słodowe, owocowe, a nawet dymne, w zależności od herbaty.
Natomiast podczas przetwarzania liści zielonej herbaty są one minimalnie utlenione. Po zebraniu są szybko podgrzewane i suszone, aby zapobiec nadmiernemu utlenianiu, które spowodowałoby brązowienie zielonych liści i zmianę ich świeżo zebranego smaku.
Jakie są metody produkowania czarnej herbaty?
- Ortodoksyjna: W tej bardziej czasochłonnej metodzie produkcji liście herbaty pozostają całe lub tylko częściowo połamane podczas przetwarzania. Są zrywane z ogrodu, suszone w celu zmniejszenia wilgoci, zwijane na różne sposoby, aby zmiażdżyć liście i rozpocząć utlenianie, czyli proces doprowadzający do uzyskania koloru i smaku, wypalane w celu zastosowania ciepła, które zatrzymuje utlenianie, a następnie oceniane pod względem jakości.
- Nieortodoksyjna lub CTC: W tej przyspieszonej wersji procesu produkcyjnego liście herbaty są cięte na drobne kawałki zamiast zwijania. Mniejsze kawałki liści są szybciej utleniane, tworząc jednowymiarową, spójną i mocną mieszankę czarnej herbaty.
Nasze najlepsze mieszanki czarnej herbaty
Earl Grey
English Breakfast
English Afternoon
Masala Chai
Jakie korzyści zdrowotne oferuje czarna herbata?
- Obfitość w przeciwutleniacze - polifenole są rodzajem przeciwutleniaczy powszechnych w herbacie, a czarna herbata ma ich trzy rodzaje, w tym katechiny, teaflawiny i earubiginy. Przeciwutleniacze mogą zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych, ponieważ pomagają pozbyć się wolnych rodników w organizmie, co zmniejsza uszkodzenia komórek.
- Brak ryzyka cukrzycy typu 02 – badania pokazują, że codzienne umiarkowane spożycie czarnej herbaty może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 02 o 70%! Zarówno u zdrowych dorosłych, jak i osób w stanie przedcukrzycowym spożywanie czarnej herbaty może obniżyć poziom glukozy we krwi.
- Wzmacniacz odporności - napój bez cukru jest pełen aminokwasów, przeciwutleniaczy i antygenów alkiloaminowych, które mogą wzmocnić nasz organizm i układ odpornościowy, pomagając nam walczyć z drobnymi dolegliwościami, których doświadczamy na co dzień.
- Pomoc w zmniejszeniu zapasów komórek rakowych - wielozadaniowe polifenole zapobiegają również powstawaniu nowych komórek rakowych. Badanie, które analizowało wpływ polifenoli na raka piersi, wykazało, że te związki organiczne z czarnej herbaty powstrzymywały rozprzestrzenianie się nowotworów zależnych od hormonów w organizmie.
- Dobroć kofeiny - początkowo ludzie mogą pomyśleć, że kofeina nie jest dobra dla zdrowia, ale jej zawartość w czarnej herbacie jest dość niska w porównaniu z kawą. Niewielka ilość kofeiny jest potrzebna ludzkiemu organizmowi, aby poprawić koncentrację i świadomość. Czarna herbata zawiera również aminokwas znany jako L-teanina, który poprawia aktywność mózgu i dodaje energii po wypiciu filiżanki.
Jak zaparzyć czarną herbatę?
- W garnku doprowadź wodę do wrzenia.
- Odmierz liście herbaty. Łyżeczka sypkich liści herbaty na 200-250 ml wody jest idealna.
- Włóż liście herbaty do imbryka i zalej wrzącą wodą. Zamknij pokrywę.
- Po dwóch minutach zdejmij pokrywkę i zamieszaj herbatę. Ponownie zamknij pokrywkę.
- Pozostaw nasiąknięte liście herbaty przez kolejne 3 minuty.
- Gdy herbata będzie wystarczająco namoczona, umieść sitko na filiżance i wlej zaparzoną herbatę.
- Podawaj i ciesz się!