Zielona herbata cejlońska - czym jest i jakie ma korzyści?

Czym jest zielona herbata?

Chociaż zielona herbata zyskała dużą popularność w niedawnej przeszłości, to została odkryta prawie 5000 lat temu w Chinach, gdzie przez długi okres czasu była stosowana ze względu na swoje korzyści zdrowotne. Zielona herbata, podobnie jak każda inna filiżanka herbaty, pochodzi z rośliny Camellia Sinensis. To, co nadaje naparowi niepowtarzalny kolor i smak, to fakt, iż herbata wytwarzana jest z minimalnie przetworzonych i niesfermentowanych liści. Ponadto jest zwykle produkowana z roślin uprawianych na większych wysokościach i jest zrywana ręcznie, aby zapewnić zebranie tylko najmłodszych liści. Co ciekawe, rodzaj herbaty może się różnić w zależności od sposobu jej przetwarzania. Sencha i Matcha to dwa najpopularniejsze rodzaje zielonej herbaty.

Skąd pochodzi popularność zielonej herbaty?

Duża część popularności zielonej herbaty została zbudowana wokół jej wartości odżywczych. Wielu koneserów uważa ją za najzdrowszy napój na ziemi! Informacje o zdrowotnych właściwościach zielonej herbaty pochodzą zarówno z tradycyjnych źródeł, gdzie od lat jest stosowana w medycynie orientalnej do leczenia chorób, jak i z badań naukowych. Większość wartości odżywczych w zielonej herbacie można przypisać brakowi ekstensywnego przetwarzania. Z tego też powodu ma większą wartość odżywczą w porównaniu z czarną herbatą.

Jakie są wartości odżywcze i zdrowotne zielonej herbaty?

  • Bogata w przeciwutleniacze - Kategoria flawonoidów o nazwie galusan epigallokatechiny (EGCG) odpowiada za wysoką zawartość przeciwutleniaczy w zielonej herbacie. Pomagają one zwalczać wolne rodniki w organizmie, co z kolei może pomóc w zwalczaniu chorób serca i raka.
  • Poprawia pracę mózgu - Jednym z podstawowych składników zielonej herbaty jest teina. Choć nie zawiera tak dużej ilości kofeiny jak kawa, jest wystarczająca do znacznego pobudzenia aktywności mózgu. Wiele badań wykazało, że zielona herbata pomaga poprawić uwagę, pamięć, nastrój, czujność i czas reakcji. Ponadto dowody wskazują, że związki katechin w zielonej herbacie mogą pomóc uniknąć ryzyka choroby Alzheimera i choroby Parkinsona.
  • Zapobiega ryzyku cukrzycy typu 2 - W ostatnich latach cukrzyca stała się poważnym problemem zdrowotnym dla osób w każdym wieku ze względu na stale zmieniający się styl życia i nawyki żywieniowe. Zielona herbata pomaga uniknąć ryzyka cukrzycy typu 2 – która jest najczęstszą postacią cukrzycy – poprzez poprawę wrażliwości organizmu na insulinę, co prowadzi do poprawy kontroli poziomu cukru we krwi.
  • Wspomaga utratę wagi - Badania pokazują, że zielona herbata pomaga spalać tkankę tłuszczową - szczególnie w okolicy brzucha - poprzez poprawę metabolizmu. To dlatego napar znajduje się na szczycie listy składników spalających tłuszcz!
  • Zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych – dotyczy to głównie chorób serca i udarów mózgu, które są bardzo częstymi przyczynami zgonów na całym świecie. Według badań zielona herbata może pomóc uniknąć ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, pomagając obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL).

Jak zaparzyć zieloną herbatę? Przewodnik Basilur Tea Mastera

Moment przelewania zielonej herbaty z imbryka do drugiego naczynia

Parzenie zielonej herbaty we właściwy sposób ma kluczowe znaczenie, abyś mógł cieszyć się jej autentycznym smakiem i wartościami odżywczymi.

Aby zaparzyć idealną filiżankę zielonej herbaty liściastej:

  1. Odmierz jedną łyżeczkę liści herbaty (około 2 g) do imbryka na 180-200 ml wody.
  2. Gdy woda się zagotuje (około 80°C/176°F), wlej ją do garnka i zamknij pokrywkę. Jeśli to możliwe, umieść liście w zaparzaczu, który można wyjąć z płynu po zaparzeniu herbaty.
  3. Zamieszaj herbatę po minucie, załóż pokrywkę i zaparzaj przez kolejne dwie minuty.
  4. Następnie podnieś zaparzacz lub przecedź całą herbatę do filiżanek lub do innego podgrzewanego dzbanka, aby się ogrzała.
  5. Jeśli herbata jest zbyt mocna jak na Twój gust, dodaj więcej wrzącej wody. Do zielonej herbaty nie zaleca się mleka ani słodzika.

 

Wraz ze swoim wyjątkowym smakiem i profilem odżywczym, zielona herbata to gratka dla każdego prawdziwego miłośnika herbaty. Regularne spożywanie zielonej herbaty z pewnością pomoże Ci poczuć się lepiej i prowadzić zdrowsze życie!


    Starszy post Nowszy post

    zostaw komentarz

    Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed publikacją