Zastanawiasz się jakie składniki dodać do herbaty, aby ta nabrała jesiennego klimatu i rozgrzewających właściwości? Mamy na to rozwiązanie!
Oficjalne rozpoczęcie jesieni mamy już za sobą. Chłodna, deszczowa i nieprzewidywalna pogoda skłania do sięgnięcia po herbaty, dzięki którym już po pierwszym łyku poczujemy przyjemnie rozchodzące się ciepło. Typowo jesienne smaki oraz sezonowe owoce stanowią wyśmienite uzupełnienie takich naparów.
Sprawdź jakie dodatki sprawią, że smak i aromat rozgrzewającej herbaty zaczną przywodzić na myśl słoneczne, jesienne popołudnie!
Smaki jesieni
Imbir
Gdy myślimy o przygotowaniu rozgrzewającego napoju, imbir jest jednym z pierwszych składników, który przychodzi nam na myśl. Nie dzieje się tak bez powodu. Imbir zawiera ponad dziesięć składników o działaniu antywirusowym, a więc przyczynia się m.in. do wzmocnienia odporności. Jest też często stosowany jako domowy sposób na zniwelowanie skutków przeziębienia tj. ból gardła i kaszel. Oprócz korzystnego wpływu na zdrowie, wpływa również na smak herbaty – nadaje nieco gorzki i pikantny posmak, a także dodaje słodkawe nuty do zapachu.
Basilur Ginger: czarna herbata cejlońska z dodatkiem imbiru w wygodnych, ekspresowych torebkach.
Goździki
Goździki w postaci wysuszonych pąków kwiatowych stanowią jedną z najstarszych i jednocześnie najpowszechniejszych przypraw na świecie. W przypadku herbat, najczęściej dodaje się je do kompozycji, które mają odznaczać się korzennym bukietem o rozgrzewającym działaniu. Mają dosyć specyficzny, mocny zapach i pikantny smak z wyraźnie wyczuwalną goryczą.
Basilur Masala Chai: listki czarnej herbaty cejlońskiej z dodatkiem kardamonu, goździków, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i pieprzu.
Pomarańcza
To prawdziwa bomba witaminowa! Stanowi bogate źródło niektórych witamin z grupy B – m.in. B1, B6 i kwasu foliowego – oraz witaminy A i C. Co ciekawe, jedna pomarańcza zawiera tyle witaminy C, ile 10 jabłek czy 12 bananów. Oprócz witamin, owoc stanowi także dobre źródło wapnia, fosforu oraz magnezu.
Po dodaniu pomarańczy do herbaty, napar nabiera orzeźwiającego, cytrusowego zapachu oraz słodko-kwaskowatego smaku.
Basilur Frosty Evening: listki czarnej herbaty cejlońskiej z dodatkiem owoców moreli, skórki pomarańczy, kwiatów nagietka oraz aromatem pomarańczy i mandarynki.
Karmel
Karmel jest bardzo popularnym składnikiem jesiennych napojów oferowanych sezonowo w kawiarniach czy restauracjach. Masa z palonego cukru znana ze swojej głębokiej, intensywnej słodyczy w wyśmienity sposób wzbogaca smak czarnej herbaty. Do takiej kombinacji składników warto dodać odrobinę mleka, które wzmocni i podkreśli karmelowy charakter herbaty.
Basilur Caramel Dream: listki czarnej herbaty cejlońskiej z dodatkiem naturalnego aromatu karmelu.
Mandarynka
Mandarynki, podobnie jak pomarańcze, są doskonałym źródłem witaminy C, a więc substancji niezbędnej do funkcjonowania organizmu człowieka. Najbardziej znaną rolą witaminy C – niezwykle istotną w okresie jesiennym – jest jej udział w procesie wzmocnienia układu odpornościowego i tym samym przeciwdziałania wystąpieniu przeziębienia.
Owoc, w zależności od odmiany, odznacza się słodkim, lekko cierpkim lub wyraźnie kwaskowatym smakiem.
Basilur Tangerine: czarna herbata cejlońska z dodatkiem aromatu mandarynki oraz wanilii z kremem w wygodnych, ekspresowych torebkach.
Cynamon
Cynamon jest wręcz bazowym składnikiem wszystkich napojów rozgrzewających, a to wszystko za sprawą jego słodko-korzennego, lekko ostrego smaku i silnego zapachu. Aromat przyprawy jest na tyle wyrazisty, że zapisał się w naszych myślach pod postacią kilku skojarzeń: jesiennych kaw i herbat, świeżych wypieków, aromatycznego grzańca albo okresem poprzedzającym Święta Bożego Narodzenia.
Basilur Indian Summer: bezkofeinowa mieszanka dzikiej róży, hibiskusa, jabłka, rodzynek, skórki pomarańczy, berberysu, cynamonu, płatków róży, nagietka oraz aromatu aloesu, przyprawy świątecznej, pomarańczy i śmietanki.
Dynia
Dynie stanowią jeden z symboli jesieni. Połączenie tego warzywa z herbatą wydaje się dosyć nieoczywiste, jednak warto go chociaż raz wypróbować, ponieważ stanowi prawdziwą esencję typowo jesiennego smaku. Aromat dyni nadaje czarnej herbacie subtelnej słodyczy, która przeplata się z ziemistym posmakiem i drzewnymi nutami.
Basilur Festive Evening: listki czarnej herbaty cejlońskiej z dodatkiem chabru, krokoszu barwierskiego oraz aromatem dyni, syropu klonowego i wanilii.
Kardamon
Kardamon króluje w kompozycjach, które odznaczają się głębokim, lekko pikantnym smakiem i mocnym, korzennym aromatem. Z tego powodu jest pożądanym składnikiem w okresie jesiennym i zimowym, gdy na zewnątrz panuje niesprzyjająca, mroźna pogoda, a kiedy to nasze ciała spragnione są przyjemnego ciepła.
Basilur Alpine Lake: listki czarnej herbaty cejlońskiej z dodatkiem chabru, kwiatów pomarańczy, cynamonu, imbiru, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu oraz korzennym aromatem.
Jabłko
W trakcie jesiennego sezonu jabłka zyskują ogromną popularność i są dodawane w szczególności do wypieków i rozgrzewających napojów. Owoc doskonale komponuje się z każdym rodzajem herbaty, nadając klasycznym bukietom smakowym subtelną słodycz, którą warto przełamać dodatkiem korzennych przypraw. Odpowiednie połączenie jabłka ze słodko-pikantnymi akcentami przypraw może poskutkować stworzeniem kombinacji przywodzącej na myśl świeżą szarlotkę.
Basilur Enchanting Nights: listki zielonej herbaty cejlońskiej z dodatkiem papai, jabłka i aromatu szarlotki.
Wanilia
Dodawana jest do mieszanek herbacianych w kilku postaciach – jako proszek, w formie ekstraktu lub aromatu waniliowego. Dodatek przyprawy przypadnie do gustu w szczególności osobom, które uwielbiają herbaty o gładkiej, aksamitnej strukturze oraz wyraźnie słodkim smaku i zapachu.
Basilur Apple & Vanilla: zielona herbata cejlońska z dodatkiem aromatu jabłka i wanilii w wygodnych, ekspresowych torebkach.
Jeśli chcesz odkryć całą kolekcję kompozycji idealnych na jesienny sezon, kliknij w ten link:
https://basilur.pl/collections/herbaty-na-jesien