Picie gorącej herbaty podczas upałów

Z pozoru może się wydawać, że najlepszym rozwiązaniem na odnalezienie ulgi podczas gorących i upalnych dni jest napicie się zimnego napoju. W takich sytuacjach szczególnie atrakcyjne i pożądane są słodkie, gazowane napoje, które instynktownie wydają się nam, że lepiej ugaszą nasze pragnienie. Nic bardziej mylnego!

Najlepszym sposobem na ochłodzenie organizmu jest wypicie filiżanki gorącej herbaty. Wydaje się to niewiarygodne? Idea ta narodziła się wśród mieszkańców krajów, w których panuje gorący i suchy klimat. Ich doświadczenia stały się podstawą badań, które potwierdzają skuteczność spożywania gorących napojów w przypadku chęci schłodzenia organizmu.

 

Skąd wywodzi się idea picia gorącej herbaty podczas upałów?

Picie ciepłych napojów podczas wysokich temperatur wywodzi się m.in. z Maroka, Indii, Malezji, Turcji, Tunezji, Egiptu, Kazachstanu, Iranu i Arabii Saudyjskiej. Co łączy te kraje? W każdym z tych miejsc panuje gorący i suchy klimat. To właśnie taka pogoda sprawia, że ciepłe napoje stają się doskonałym rozwiązaniem na unormowanie temperatury ciała.

Przysłowie „Zwalczaj ogień ogniem” stanowi esencję działania tej metody radzenia sobie z upałami.

 

Zdjęcie przedstawiające bazar w Maroko na tle zachodzącego słońca.

              

Jak to działa?

Choć może się to wydawać niewiarygodne to, nasze organizmy podczas upałów lepiej reagują na ciepłe napoje niż na te schłodzone.

 

Gorące napoje

Pijąc np. gorącą herbatę doprowadzamy do podniesienia temperatury ciała, a więc do intensywnego pocenia się. Może nie jest to najbardziej zachęcający argument, ale z pewnością jest pożądany, jeśli zależy nam na ochłodzeniu organizmu.

By pozbyć się niepotrzebnego ciepła, nasze organizmy wydzielają więcej potu. Ten następnie odparowuje z powierzchni ciała, odbierając tym samym skórze ciepło. Ten naturalny system chłodzenia przynosi ulgę, ale… okazuje się być najbardziej skuteczny w miejscach o niskiej wilgotności.

 

Zimne napoje

Wizja schłodzonego, słodkiego napoju w trakcie upalnego dnia wydaje się bardzo zachęcająca, jednak warto pamiętać o tym, że przyniesie on jedynie chwilową ulgę. Nie ugasi również skutecznie pragnienia, a jedynie je wzmocni.

 

Szklanka wypełniona gorącą czarną herbatą.

                     

Jakie są zalety picia gorącej herbaty podczas wysokich temperatur?

Bardzo ważne jest, aby w upalne dni pamiętać o prawidłowym nawadnianiu organizmu. Woda to nie wszystko! Oprócz niej można sięgnąć po herbatę, która stanowi jej zdrowy zamiennik.

Zalety picia herbaty podczas upałów:

  • Smakowa alternatywa dla wody.
  • Doskonale gasi pragnienie.
  • Skutecznie nawadnia organizm.
  • Duża zawartość teiny w herbacie działa pobudzająco.

 

Masala Chai

Szklanka indyjskiej czarnej herbaty, która podawana jest z mlekiem i korzennymi przyprawami.

             

Masala Chai to hinduska herbata z charakterem. Obecnie jest znana na całym świecie, a to wszystko za sprawą unikalnego smaku i aromatu. W Indiach każda rodzina kultywuje własną metodę parzenia herbaty – przepisy oraz sposób przygotowania przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Mimo to trzon receptury pozostaje ten sam i obejmuje:

  • mocną czarną herbatę
  • mleko
  • słodzik
  • korzenne przyprawy; m.in. kardamon, cynamon, goździki, imbir i pieprz

 

Masala Chai z kolekcji Oriental

Czarna herbata liściasta Basilur Masala Chai z dodatkiem korzennych przypraw w orientalnej puszce.

Starannie wyselekcjonowane listki czarnej herbaty cejlońskiej zostały połączone z kardamonem, goździkami, cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową i pieprzem. Całość skutkuje otrzymaniem naparu o korzennym zapachu i mocnym, wyrazistym smaku, w którym wyczuwalne są słodko-pikantne nuty.

Metalowa puszka w stonowanych barwach brązu z orientalnym zdobieniem przyciąga spojrzenie!

 

Zdjęcie aranżowane z puszką liściastej herbaty Masala Chai marki Basilur.

              

Tuarega

Szklanka marokańskiej herbaty, która podawana jest z miętą i dużą ilością cukru.

            

Tuarega to zielona herbata, która uznawana jest za doskonały napój na upały. Jest słodka, pobudzająca i przede wszystkim orzeźwiająca. W Maroko tuarega uznawana jest niemal za skarb narodowy. Pije się ją na co dzień i to w dużych ilościach.

Sam proces parzenia herbaty odbywa się z poszanowaniem kilku zasad. Herbaciany susz Gunpowder i gałązki mięty umieszcza się w czajniczku, całość zalewa się wrzątkiem, a na koniec do naparu dodaje się spore ilości cukru.

O istotnym miejscu herbaty tuarega w marokańskiej kulturze świadczy przysłowie, które mówi, że „pierwsza (w domyśle: filiżanka) ma moc, druga – gorycz życia, trzecia – słodycz śmierci”.

 

Moroccan Mint z kolekcji Oriental

Zielona herbata liściasta Basilur Moroccan Mint z listkami mięty w orientalnej puszce.

Ta marokańska herbata wywołuje natychmiastowe orzeźwienie!

Roślinny smak wydobyty z listków zielonej herbaty cejlońskiej doskonale komponuje się z ożywczym charakterem listków mięty. Dzięki delikatnemu procesowi przetworzenia, herbata zachowuje rześkość, a w smaku nie ma wyczuwalnej goryczki.

Orientalne wzory puszki w intensywnych odcieniach zieleni i brązu przykuwają uwagę!

 

Zdjęcie aranżowane puszki herbaty liściastej Moroccan Mint marki Basilur.

 

Inne propozycje herbat marki Basilur na upalne dni

 

Special z kolekcji The Island of Tea

Czarna herbata liściasta Basilur Special bez dodatków w puszce z grafiką mapy Sri Lanki.

Special to kompozycja, która została stworzona z myślą o miłośnikach tradycyjnych naparów. Składa się z najdelikatniejszych listków czarnej herbaty cejlońskiej, które po zaparzeniu wydzielają kojący zapach i głęboki, złożony smak.

Ze względu na swój szlachetny charakter uznawana jest za herbatę premium.

 

Pu-Erh z kolekcji Chinese

Czerwona herbata liściasta Basilur Pu-Erh bez dodatków w stożku.

Proces produkcji tej chińskiej herbaty owiany jest tajemnicą!

Mieszanka listków po zaparzeniu barwi wodę na hipnotyzujący, ciemnoczerwony kolor i wydziela mocny, dymny aromat. W smaku herbaty wyczuwalne są ziemiste akcenty z delikatną goryczką.

 

Green Valley z kolekcji Oriental

Zielona herbata liściasta Basilur Green Valley bez dodatków w stożku.

Green Valley wyróżnia się kojącym działaniem z orzeźwiającym twistem!

Napar z listków zielonej herbaty cejlońskiej zaparza się na jasny, słomkowy kolor i wydziela rześki aromat. Smak pozbawiony jest nadmiernej goryczki, a na pierwszy plan wysuwają się roślinne nuty, które wieńczą subtelne, kwiatowe akcenty.

 

White Moon z kolekcji Oriental

Zielona herbata ekspresowa Basilur White Moon z aromatem mleka w ozdobnym pudełku.

Herbata z dodatkiem mleka?

Mieszanka White Moon została zainspirowana starożytną chińską tradycją, a to świadczy o jej unikalnym i intrygującym charakterze. Roślinny smak zielonej herbaty cejlońskiej został wzbogacony o gładkie, aksamitne i mleczne nuty, które nadają naparowi kremowej tekstury.

To nietypowa pozycja, ale z pewnością skradnie serca osób poszukujących nowych smaków i aromatów!

 

Earl Grey z kolekcji Specialty Classics

Czarna herbata liściasta Basilur Earl Grey z bergamotką w puszce.

Tę herbatę znają wszyscy!

Earl Grey jest ceniony na całym świecie, a to wszystko za sprawą wyśmienitego połączenia wyrazistego smaku wydobytego z listków czarnej herbaty cejlońskiej i cytrusowego zwieńczenia.

Taka kombinacja smaków i aromatów sprawiła, że Earl Grey stał się ponadczasową pozycją na tle wszystkich odmian herbat.

 


Starszy post Nowszy post

zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed publikacją