
Na czym polega sztuka picia herbaty?
Kiedy twoja miłość do herbaty ewoluuje, powoli zaczynasz zdawać sobie sprawę, że picie jej znaczy więcej niż to, co robisz z przyzwyczajenia rano. Uświadamiasz sobie, że herbata ma zdolność tworzenia oczyszczającego przeżycia, które łączy smaki, kultury i doświadczenia. Dlatego wiele osób uważa herbatę za formę sztuki. W rezultacie ludzie w różnych częściach świata wypracowali własne rytuały wokół naparu. Rytuały te często mają na celu docenienie herbaty, dodanie wartości do wspólnego czasu rodzinnego lub po prostu skoncentrowanie uwagi. Niezależnie od tego, czy są to tradycyjne smaki ze Sri Lanki, Indii, Chin i Japonii, czy słodsze mieszanki w stylu europejskim, istnieje sposób, aby to uczcić. Pomyśleliśmy więc o podzieleniu się niektórymi rytuałami i tradycjami związanymi z herbatą na całym świecie.
Jak narodziła się idea podwieczorków?

Podwieczorek to brytyjski zwyczaj sięgający wieków. Tradycyjnie polegał on na piciu herbaty przy stole z podanymi na platerach warzywami, wędlinami, marynowanymi rybami, sałatkami, ziemniakami, tartami, ciastami, domowymi chlebami, herbatnikami, ciastami owocowymi i innymi, siedząc na krzesłach z wysokimi oparciami. Ta tradycja pojawiła się po raz pierwszy jako sposób na spędzanie popołudnia przez członków rodziny królewskiej i arystokratów w fantazyjny sposób. Jednak wraz z rewolucją przemysłową, ponieważ robotnicy potrzebowali przerwy po pracy, zaczęli cieszyć się popołudniami również przy jedzeniu i herbacie. W rezultacie tradycja podwieczorku rozprzestrzeniła się na wszystkie poziomy społeczne.
Jakie herbaty są idealne na podwieczorek?
Earl Grey

English Afternoon

Sencha Tea

Czym są chińskie ceremonie parzenia herbaty?

Herbata jest istotną częścią chińskiej kultury. Ceremonie jej parzenia odbywają się zwykle podczas specjalnych okazji i są również sposobem na powitanie gości w domach.
Wraz ze wzrostem popularności herbaty w starożytnych Chinach, ceremonie herbaciane rozwinęły się jako sformalizowany rytuał, w którym mistrzowie naparu mogli zademonstrować swoje umiejętności, maniery i techniki ubijania. Techniki te mogą się zmieniać w zależności od osoby. Ważne jest, aby pamiętać, że zapachy i smak są głównym celem każdej chińskiej ceremonii parzenia herbaty. W jej zwykłej wersji używa się glinianych garnków, które płucze się we wrzącej wodzie. Następnie liście herbaty dodaje się do garnka za pomocą bambusowych szufelek lub pałeczek i płucze się je w gorącej wodzie. Na koniec kelner ustawia filiżanki w kółko i nalewa do nich napar. Wyjątkowość chińskiej ceremonii parzenia herbaty polega na tym, że tylko połowa filiżanki jest wypełniona herbatą, ponieważ Chińczycy wierzą, że druga połowa jest wypełniona miłością i przyjaźnią.
Które herbaty są doskonałym wyborem podczas chińskiej ceremonii parzenia herbaty?
Chinese Milk Oolong
White Moon
Sencha Tea
Powyższe przykłady są wyraźnym dowodem na to, że herbata znaczy więcej niż zwykły napój i rozciąga się na znacznie głębsze doświadczenie w wielu kulturach. Dlatego w Basilurze dokładamy wszelkich starań, aby dostarczyć Ci najbardziej autentyczną wersję każdego z tych herbacianych doznań!