Dni Poya zajmują niezwykle istotne miejsce w buddyjskich wierzeniach. Obchody święta wyznaczane są przez kalendarz księżycowy i są nierozerwalnie związane z pełnią księżyca. To właśnie ona określa dni świąteczne, które występują raz w miesiącu.
Jako że w ciągu roku obchodzi się 12 dni Poya, to każde ze świąt zostało poświęcone jednemu, konkretnemu wydarzeniu z życia Buddy. Mieszkańcy Sri Lanki są bardzo zaangażowani w celebrowanie tych zdarzeń – Poya uznano za święto cywilne i państwowe, a same obchody odbywają się poprzez uczestnictwo w religijnych ceremoniach.
Jak wyglądają obchody dni Poya na Sri Lance?
Poya jest dniem wolnym od pracy, więc mieszkańcy Sri Lanki mogą się w pełni oddać nie tylko celebrowaniu święta, ale też spędzaniu czasu w gronie najbliższych. Tego dnia odbywają się liczne pielgrzymki do miejsc religijnego kultu, a uczestniczą w nich niekiedy całe rodziny. W świątyniach wierni składają dary z kwiatów, zapalają lampki oliwne oraz kadzidełka.
W buddyjskich klasztorach należy nosić skromne stroje, które zakrywają ramiona i kolana, dlatego mieszkańcy Sri Lanki w dzień święta zakładają białe i zwiewne ubrania.
Warto również wspomnieć o Drzewie Bodhi, gdzie wierni w ogromnym skupieniu medytują i składają modlitwy. Jest to szczególne miejsce dla buddystów, ponieważ to właśnie pod tym drzewem Budda Siakjamuni osiągnął oświecenie.
Święto Poya a turyści
Jeśli planuje się odwiedziny i zwiedzanie Sri Lanki podczas obchodów Poya, należy zapamiętać kilka istotnych informacji:
- Turyści są zobligowani do uszanowania lokalnych zwyczajów.
- Prawo zakazuje sprzedaży alkoholu w dni Poya. Zakaz ten obowiązuje m.in. w restauracjach, barach i hotelach (nawet, jeśli wykupi się opcję all inclusive).
- Do świątyń należy się udać w nieprześwitujące ubraniach, które zakrywają ramiona i kolana.
- Obowiązuje bezwzględny zakaz fotografowania Buddy oraz pozowania na tle świątyń i obiektów kultu religijnego.
Esala Poya
To jedne z najbarwniejszych obchodów związanych z dniami Poya, a poświęcone są uhonorowaniu relikwii zęba Buddy i uczczenia czworga bóstw - Wisznu, Kataragamy, Naty i Pattini. Święto odbywa się na przełomie lipca i sierpnia oraz trwa przez blisko dwa tygodnie. Przez ten okres czasu przez miasto Kandy przechodzą wieczorami ogromne pochody, w których uczestniczą m.in. tancerze, połykacze ognia oraz… odziane w kolorowe tkaniny słonie!
Sam pochód nie tylko prezentuje się spektakularnie, ale też ma głębszy i nieco magiczny wymiar. Procesja, która odbywa się ku czci zęba Buddy obrazuje deszcz, co zgodnie z dawnymi wierzeniami miało sprawdzać dostatek w naturze. Osoby, które znajdują się na czele pochodu, naśladują uderzenia piorunów przy pomocy batów, iskrzące się latarnie symbolizują błyskawice, a słonie reprezentują ciężkie od deszczu chmury.
Orientalna kolekcja herbat marki Basilur
Oriental Collection czerpie garściami z kultury Orientu – nie tylko w kwestii doboru smaków i aromatów, ale też w wyglądzie opakowań. Metalowe puszki, w których zostały zamknięte herbaciane listki, przypominają swoim kształtem sierp księżyca. Ponadto, ich wygląd został wzbogacony o żłobienia w orientalnym stylu, który charakteryzuje się bogactwem kolorów oraz dużą ilością warstw i szczegółów. Połączenie tych elementów tworzy obraz, który przyciąga spojrzenia.
Masala Chai
Zabiera w podróż pełną smakowych doznań aż na Daleki Wschód!
To doskonałe połączenie głębokiego i wyrazistego charakteru czarnej herbaty cejlońskiej z kardamonem, goździkami, cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową i pieprzem. Dodatki nadają herbacie korzenny zapach i dobrze wyczuwalną pikantność, która pozostaje na języku.
Moroccan Mint
Zachwyca swoim rześkim smakiem i aromatem!
Kombinacja młodych listków zielonej herbaty cejlońskiej z liśćmi mięty pieprzowej tworzy napar, który gasi pragnienie nawet w najgorsze upały. Łagodna esencja z herbacianych liści została podkreślona przez dodatek ożywczego, miętowego posmaku.
Orient Delight
To herbata klasy premium!
Ze względu na swój status produkowana jest w mniejszych ilościach i jest droższa od innych odmian.
Składa się z najdelikatniejszych listków czarnej herbaty cejlońskiej zrywanych z górnych części krzewu, które zostały zmieszane z najmłodszymi, nierozwiniętymi pączkami (złotymi tipsami).
Caramel Dream
To herbata nagrodzona w prestiżowym konkursie Great Taste 2021!
Głęboki smak wydobyty z restrykcyjnie selekcjonowanych listków czarnej herbaty cejlońskiej został wzbogacony o wyrazisty wachlarz karmelowych nut, w których wyczuwalne są akcenty toffi, wanilii i śmietanki.
Magic Nights
Inspirowana mistycznym klimatem zaczerpniętym z baśni Tysiąca i Jednej Nocy!
Połączenie czarnej herbaty cejlońskiej z chabrem, niebieską malwą, owocami żurawiny, truskawką, morelą, ananasem i papają skradnie serca miłośników słodkich, owocowych smaków i aromatów.
Persian Earl Grey
Klasyczna herbata Earl Grey w orientalnej odsłonie!
Kompozycja zaparza się na piękny ciemnoczerwony kolor oraz wydziela łagodny, cytrusowy aromat. Smak herbaty z pewnością urzeknie zwolenników naparów w angielskim stylu – odznacza się aksamitnym charakterem, który zostaje urozmaicony przez kwaskowate nuty bergamotki.
Frosty Afternoon
Z dodatkiem kostek lodu gwarantuje natychmiastowe orzeźwienie!
Klasyczny smak czarnej herbaty cejlońskiej w wyśmienity sposób łączy się z dodatkiem aromatów marakui i pomarańczy, które nadają jej lekko kwaskowatego charakteru i przyjemnego, cytrusowego zapachu.
White Moon
Niepowtarzalna i intrygująca esencja inspirowana starożytną, chińską tradycją!
White Moon stanowi połączenie dwóch odmian listków – zielonej herbaty i herbaty milk oolong. Ich subtelny, roślinny bukiet został wzmocniony poprzez dodatek aromatu mleka, który nadaje całości całkowicie nowego wymiaru. Herbata zyskuje gładki, słodko-maślany smak i kremową teksturę.
Green Valley
Kompozycja godna samego cesarza!
Młode listki zielonej herbaty cejlońskiej nie są poddawane inwazyjnemu procesowi obróbki, dlatego zachowują orzeźwiający smak, który pozbawiony jest goryczki. W jasnej esencji wyczuwalne są roślinno-kwiatowe nuty.
Golden Crescent
Stanowi esencję herbacianej tradycji!
Po zaparzeniu przybiera brunatny kolor, wydziela mocny aromat i charakteryzuje się złożonym smakiem, w którym z głębokimi nutami przeplata się subtelna goryczka.