Wielkanocne przysmaki świata – jakie herbaty do nich pasują?

Wielkanoc coraz bliżej! Nadszedł czas, w którym ludzie na całym świecie przygotowują się do celebrowania tego pełnego radości święta w gronie najbliższych. Gdy myślimy o typowych wielkanocnych słodyczach, pierwsze co nasuwa się na myśl to czekoladowy zajączek. Jednak w tym wpisie chcielibyśmy zwrócić uwagę na wypieki i przysmaki, które goszczą na stołach w czasie Świąt Wielkiej Nocy w różnych częściach świata. Wspomnimy również o herbatach marki Basilur, które będą stanowić wyśmienity dodatek do wielkanocnych smakołyków.

 

Torrijas x Island of Tea, Gold

Torrijas, hiszpańska wersja tostów francuskich.

Torrijas to hiszpańska wersja tostów francuskich. Ten tradycyjny deser ceniony jest nie tylko ze względu na swój wyśmienity smak, ale także dlatego, że jest to sycącą przekąska, którą można przygotować z powszechnie dostępnych produktów. Wśród nich znajdują się pieczywo, mleko, jajka, oliwa z oliwek, cukier i cynamon. Tosty w połączeniu z klasyczną herbatą Basilur Gold stworzą cudowne zestawienie smakówwyraziste nuty czarnej herbaty cejlońskiej podkreślą bogaty smak torrijas.

 

Czarna liściasta herbata cejlońska Basilur Gold w puszce.

 

Pizzelle x Oriental Collection, Caramel Dream

Pizzelle, włoskie ciasteczka w kształcie śnieżynek przypominające gofry.

Pizzelle wywodzą się z Włoch. To delikatne ciasteczka waflowane, które przygotowuje się z mąki, jajek, cukru, masła oleju i aromatu anyżu lub wanilii. Przypominają gofry, jednak są od nich grubsze i formowane np. w kształt śnieżynek. Połączenie pizzelle z herbatą Basilur Caramel Dream wzmocni słodycz i przyjemność z jedzenia świątecznych wafli! Dzięki naparowi, wafle zyskają subtelne nuty karmelu.

 

Czarna liściasta herbata cejlońska Basilur Caramel Dream z dodatkiem karmelu w puszce.

 

Pane di Pasqua x Fruit Infusions, Blood Orange

Pene di Pasqua, włoski chlebek wielkonocny.

Tradycyjny włoski chlebek stał się jednym z podstawowych przysmaków obchodów Wielkanocy na całym świecie. Można go spotkać w różnych odsłonach – od maślanych po te przyprawione i wzbogacone o słodkie dodatki. Włoski przepis opiera się na uformowaniu ciasta drożdżowego w obwarzanek i ułożeniu w nim farbowanego, surowego jajka. Napar owocowy Basilur Blood Orange nada pane di pasqua orzeźwiających akcentów soczystej pomarańczy. Takie zestawienie będzie stanowić prawdziwą ucztę dla zmysłów!

 

Owocowa herbata bezkofeinowa Basilur Blood Orange z pomarańczą i śmietanką w stożku.

 

 

Hot cross bun x Magic Fruits, Mango & Pineapple

Hot cross bun, gorące bułeczki z krzyżykiem wywodzące się z Wielkiej Brytanii.

Słodkie bułeczki z krzyżykiem doprawione aromatycznymi przyprawami i lepką polewą to tradycyjny wielkanocny deser serwowany w brytyjskich domach. Zestawienie ich smaku z czarną herbatą Basilur Mango & Pineapple będzie skutkować otrzymaniem wyśmienitych doznań. Maślany smak wypieków zostanie wzbogacony o orzeźwiające akcenty egzotycznych owoców – słodkiego ananasa i mango. To klasyczne smaki w tropikalnej odsłonie!

 

Czarna herbata cejlońska Basilur Mango & Pineapple z mango, ananasem i marakują w saszetkach.

 

Babka x Black Essence, Chocolate Mint

Babka, wschodnio-europejskie ciasto drożdżowe o charakterystycznym kształcie z tzw. kominem w środku.

Babka, wywodząca się z Europy Wschodniej, to wypiek o bardzo charakterystycznym kształcie. Najczęściej ciasto drożdżowe układa się w kształt ściętego stożka z tzw. kominem w środku. Typowym dodatkiem do babki są bakalie lub rodzynki, ale można do niej również dodać czekoladę, cynamon czy owoce – wszystko zależy od kraju, w którym się ją piecze ale też od preferencji. Połączenie ciasta z herbatą Basilur Chocolate Mint zwiększy przyjemność z picia naparu, dzięki głębokim akcentom czarnej herbaty cejlońskiej wzbogaconej o cudownie słodki aromat czekolady i orzeźwiającej mięty.

 

Czarna liściasta herbata cejlońska Basilur Chocolate Mint z dodatkiem mięty i czekolady w puszce.

 

 

Precel x Specialty Classics, English Breakfast

Chrupkie precle o uniklanym kształcie ze słonym posmakiem.

Precle wywodzą się z Niemiec, jednak są spopularyzowanym wyrobem piekarniczym w różnych krajach Europy. Są znane ze swojego unikalnego kształtu, który przywodzi na myśl cyfrę 8 oraz ze swojej chrupkości i słonego posmaku. Filiżanka klasycznej herbaty Basilur English Breakfast stanowi do wypieku doskonały dodatek! Zanurzanie świeżo upieczonego i aromatycznego precla w gorącej herbacie dostarcza wyśmienitych połączeń smaków – wyrazistego i głębokiego smaku czarnej herbaty ze słonawymi akcentami wypieku.

 

Czarna liściasta herbata cejlońska Basilur English Breakfast bez dodatków w stożku.

 

               

                                              

Odkrycie herbaty, która w doskonały sposób uzupełni wielkanocny przysmak, może doprowadzić do przyjemniejszych doznań wynikających z jedzenia i picia. Nie zwlekaj, zainspiruj się tym wpisem i wkrocz do herbacianego świata! Eksperymentuj ze smakami i aromatami oraz spraw, aby te Święta Wielkanocne okazały się niezapomniane.


Starszy post Nowszy post

zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed publikacją