Sri Lanka, pomimo statusu stosunkowo małego państwa, uważana jest za jednego z największych potentatów herbacianych na świecie. To właśnie z tej niewielkiej wyspy pochodzi aż 6,8% światowej produkcji herbaty co w przełożeniu równe jest około 330 tysiącom ton.
Cejlońska herbata jest uważana za najlepszą herbatę na świecie. Skąd ta nazwa? Cejlon to nazwa wyspy na Oceanie Indyjskim. Do 1972 roku odnosiła się również do kraju, który się na niej znajduje. Dopiero później postanowiono przyjąć nazwę Sri Lanka, która w sanskrycie oznacza „olśniewający kraj”.
Główne źródło utrzymania na Sri Lance stanowi rolnictwo i jest ono w ogromnym stopniu skupione wokół produkcji herbaty. Plantacje rośliny rozsiane są po różnych regionach wyspy, które znacząco różnią się położeniem geograficznym, wysokością nad poziomem morza i warunkami klimatycznymi. Dzięki tej różnorodności herbaty nabierają unikalne profile smakowe.
Wyrusz razem z nami w podróż po malowniczej Sri Lance, podczas której przybliżymy Ci informacje na temat cech szczególnych herbat uprawianych w 5 słynnych regionach z plantacjami rośliny!
Herbaty z kolekcji Leaf of Ceylon
Leaf of Ceylon to seria herbat, która stanowi esencję klasycznych smaków i aromatów zaczerpniętych z cejlońskiej tradycji. Dzięki nim masz możliwość skosztować kompozycji z najsłynniejszych regionów Sri Lanki.
Herbaty nie posiadają jakichkolwiek dodatków, ale to nie stoi na przeszkodzie w odkrywaniu ich zróżnicowanych bukietów. W rzeczywistości to nie dodatki, a znaczące różnice terenu oraz warunki klimatyczne decydują o profilu smakowym herbaty.
Kandy - Intensely full-bodied
Region Kandy słynie z herbat o bogatym, wyrazistym charakterze emanującym głębią smaku z nutą przypraw.
Dystrykt uważany jest za miejsce narodzin herbaty cejlońskiej i stanowi kulturalną stolicę Sri Lanki. Tamtejsze plantacje są zlokalizowane na wysokości od 600 do 1300 metrów nad poziomem morza, co sprawia, że napar z herbacianych liści przybiera miedzianą barwę, a w jego smaku i aromacie wyczuwalne są intensywne korzenno-słodowe akcenty.
Basilur Kandy polecana jest przede wszystkim osobom, które cenią mocne herbaty. Wyrazistość smaku pozwala na łączenie naparu z mlekiem i przeróżnymi słodzikami.
Dimbula - Refreshingly mellow
Herbata Dimbula wyróżnia się wyrafinowanym charakterem, oferując harmonijną równowagę i subtelność.
Jej plantacje znajdują się na wysokości od 1250 do 1650 metrów nad poziomem morza i położone są w centralnej części Sri Lanki. Złożona topografia regionu wytwarza różnorodne mikroklimaty, na które składają się monsunowe deszcze i chłodne, suche dni. Mają one znaczący wpływ na rosnącą tam herbatę, która może zyskać albo pełniejszy i mocniejszy bukiet albo delikatne nuty, w których wyczuwalne są kwiatowe akcenty jaśminu zmieszanego z cyprysem.
Ta wysokogórska herbata o złoto-pomarańczowym kolorze naparu oraz orzeźwiającym smaku idealnie sprawdzi się o poranku.
Nuwara Eliya - Delicately fragrant
Ta herbata nazywana jest szampanem wśród herbat, a to wszystko za sprawą orzeźwiających, kwiatowych nut.
Nuwara Eliya znana jest jako „Mała Anglia” Sri Lanki ze względu na chłodny, górski klimat, który charakteryzuje się niskimi temperaturami i umiarkowanymi opadami deszczu. W tym regionie herbata uprawiana jest na wysokości prawie 2000 metrów nad poziomem morza, a jej plantacje rozsiane są na zboczach gór pokrytych mgłą.
Takie warunki klimatyczne sprawiają, że herbata zyskuje unikalny bukiet smakowy. Po zaparzeniu napar przybiera słomkowy odcień, odznacza się subtelnym smakiem z kwiatowymi akcentami i wydziela przyjemny dla zmysłów rześki aromat.
Uva - Exotically aromatic
Uva stanowi esencję zapadającego w pamięć połączenia wyrazistego, ale gładkiego smaku z nutą słodyczy.
Herbata z regionu Uva uprawiana jest na wysokości od 900 do 1500 metrów nad poziomem morza. Ten malowniczo położony dystrykt wystawiony jest na działanie monsunów: północno-wschodniego i południowo-zachodniego, które mają znaczący wpływ na walory smakowe uprawianej tam herbaty poprzez nadanie jej egzotycznych akcentów.
Uva stanowi jeden z głównych regionów produkujących herbaty na Sri Lance. Najlepsze liście pochodzą ze zbiorów od końca lipca do połowy sierpnia. Niezwykle łagodny napar o miedzianym zabarwieniu i orzeźwiających nutach z całą pewnością zaskarbi sobie sympatię miłośników tradycyjnych, cejlońskich herbat pochodzących z najwyższej półki.
Ruhuna - Distinctively unique
Napar o delikatnym charakterze stanowiący wyśmienite zestawienie wyrazistego smaku ze słodowymi nutami.
Ruhuna to historyczny region położony w południowej części Sri Lanki. Obszar ten charakteryzuje się tropikalnym klimatem, w którym ciepłe temperatury występują przez cały rok. Choć Ruhuna nie jest znana z uprawy camellia sinensis, to wciąż ma do zaoferowania inne odmiany wyjątkowej herbaty. Uprawy rośliny znajdują się na nizinnym terenie na wysokości nieprzekraczającej 600 metrów nad poziomem morza. Wyjątkowe właściwości tamtejszej gleby sprawiają, że herbaciane krzewy szybko rosną i dają piękne, długie liście.
Herbaty z regionu Ruhuna charakteryzują się bardzo ciemnym kolorem naparu i mocnym smakiem z wyczuwalną subtelną słodyczą. Ze względu na swój mocny bukiet świetnie łączą się z mlekiem i słodzikami.