Jak parzyć cejlońską herbatę liściastą?
Przejście z szybkiej w przygotowaniu herbaty ekspresowej na rzecz bardziej aromatycznej i bogatej w niuanse, aczkolwiek bardziej pracochłonną herbatę liściastą może być zniechęcające. Nawet jeśli zdajesz sobie sprawę z różnic jakościowych między saszetkami a herbatą liściastą. Co więcej, jednym z najczęstszych pytań, które zadają miłośnicy herbaty, jest to, ile herbaty liściastej należy użyć do przygotowania naparu.
Przygotowanie filiżanki herbaty można porównać do eksperymentu, należy dokładnie odmierzyć ilość suszu, aby powstał napar idealny. Zbyt duża ilość herbacianych liści może skutkować zbyt mocnym i gorzkim naparem, który nie będzie w pełni satysfakcjonujący. Z kolei zbyt mała ilość sprawi, że uzyskana herbata będzie słaba i nie tak bogata w smaku, jak ta przyrządzona z odpowiedniej ilości suszu.
Ile suszu herbaty należy użyć?
Ta odpowiedź wydaje się dość prosta, jeśli masz do przygotowania jedną małą filiżankę. Potrzebujesz wówczas tylko jednej łyżeczki herbaty w zaparzaczu. Jednak jeśli robisz dzbanek herbaty dla grupy pięciu osób, warto skorzystać ze złotej zasady: „jedna łyżeczka na każdą filiżankę plus jedna dla dzbanka”. W takim przypadku do dzbanka należy wsypać sześć łyżeczek. Złota zasada jest bardzo pomocna i dzięki niej można uzyskać naprawdę przepyszną herbatę, jednak istnieje wiele innych czynników, które należy wziąć pod uwagę podczas parzenia, które mogą zmienić tę zasadę.
Od jakich czynników zależy sposób parzenia herbaty Cejlońskiej?
- Pierwszym i najważniejszym czynnikiem jest rodzaj używanej herbaty, który może zmienić ilość suszu potrzebą do przygotowania jednej filiżanki. Herbaty z różnymi dodatkami, mają z reguły lżejszy smak i mogą mieć większą objętość w porównaniu z czystą czarną herbatą sypką. Oznacza to, że aby uzyskać taką samą głębię smaku jak z jednej łyżeczki czystej czarnej herbaty, trzeba będzie dodać więcej niż jedną łyżeczkę herbaty z dodatkami.
- Drugim czynnikiem wpływającym na ilość użytej herbaty jest objętość wody, którą zostanie zalany susz. Nasza złota zasada, która wykorzystuje łyżeczki, powstała w czasach, gdy większość ludzi piła herbatę w filiżankach. Obecnie jednak większość z nas pije herbatę w kubkach, dlatego trzeba użyć nieco więcej niż łyżeczki herbaty, aby mieć pewność, że smak nie będzie zbyt rozwodniony. Na naczynie o pojemności 350 ml z czarną herbatą z reguły potrzeba około 1 do 1,5 łyżeczki herbaty. W przypadku herbat ziołowych i zielonych użyj 1-2 łyżeczek w zależności od preferencji smakowych.
- Równie duże znaczenie ma rodzaj przygotowywanej herbaty. W przypadku czarnej herbaty zaleca się jednokrotne zaparzenie wodą o temperaturze 100 stopni Celsjusza. Zieloną herbatę zalecamy parzyć w temperaturze 80 stopni Celsjusza, aby uzyskać optymalne rezultaty, a tych samych liści herbaty można użyć aż trzykrotnie.
Herbata na gorąco czy Cold Brew?
Ilość używanej herbaty sypkiej będzie zależała od tego, czy przygotowujesz herbatę w tradycyjny sposób - na gorąco, czy mrożoną, tzn. cold brew. Jeśli przygotowujesz mrożoną herbatę, należy podwoić ilość suszu, który umieszczasz w wodzie, ponieważ herbata zwykle nie parzy się tak dobrze w zimnej wodzie. Warto wybrać mocniejsze w smaku herbaty, które oddadzą więcej aromatu i smaku, nawet w lodowatej wodzie. Do przygotowania domowej ice tea polecamy serię Leaf of Ceylon lub herbatę Basilur White Moon.
Mamy nadzieję, że nasz mini przewodnik, pomoże Ci zaparzyć najlepszą cejlońską herbatę liściastą.
Jednak pamiętaj, że picie herbaty to bardzo osobisty proces, a profile smakowe zmieniają się w zależności od osoby, więc nie krępuj się eksperymentować z różną ilością herbaty liściastej i różnymi kombinacjami smakowymi, aż znajdziesz swój ideał!